Autor: Marek Mühlberg • 19. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis tasuta tarkvara uute e-lahenduste loomise lihtsustamiseks

Registrite ja Infosüsteemide Keskusel valmis tarkvara, mis võimaldab IT-ettevõtjatel senisest lihtsamalt luua inimeste elu mugavamaks muutvaid e-lahendusi.

Valminud programm kannab nime X-tee generaator ning on mõeldud arendajatele oma infosüsteemides X-tee teenuste lihtsamaks ja kiiremaks kasutuselevõtmiseks.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktori Mehis Sihvarti sõnul soosib keskus avatud koodiga arendusi, mis annavad võimaluse juba kord maksumaksja raha eest toodetud lahendusi kõigil soovijatel ilma täiendavate kuludeta kasutada ja edasi arendada.

„Täna on meil rõõm tutvustada X-Tee teenuseid kasutavate infosüsteemide arendajatele mõeldud tööriista, mis lihtsustab uute teenuste kasutuselevõtmist, kuna vähendab selleks kulutatavat aega ja raha,“ lausus Sihvart.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) poolt loodud X-tee generaator on mõeldud tarkvaraarendajatele, kes loovad infosüsteeme, mis kasutavad või pakuvad X-tee teenuseid. X-tee generaator on kõigile tasuta ning välja töötatud X-tee projektidega liidestumise lihtsustamiseks .NET platvormil.

Loodud programmi tööpõhimõte on lihtne, Eestis on juba kasutusel hulgaliselt e-teenuseid, mis koguvad, vahendavad, töötlevad või säilitavad andmeid. Olemasolevate andmete hulk on suur ning neid kombineerides saab luua uusi teenuseid. Loodud tarkvara vähendab arendaja töömahtu genereerides suurema osa teenusega suhtlemiseks vajalikke komponente. Selle tulemusena on võimalik lihtsamalt ja kiiremalt võtta kasutusele x-tee teenuseid.

Registrite ja Infosüsteemide keskus on kasutanud X-tee generaatorit juba mõnda aega oma projektides, milleks on Avalik E-Toimik, Kohtute Infosüsteem, Maksekäsu kiirmenetluse menetlussüsteem, Riigi Õigusabi Infosüsteem  ja Kriminaalmenetlusregister, lisaks kasutavad seda lepingupartnerid kahes projektis: Kinnipeetavate isikute register ja Kohtute Infosüsteem. 

X-tee generaator ning koodi- ja konfiguratsiooninäited on kättesaadavaks tehtud Registrite ja Infosüsteemide Keskuse veebilehel http://www.rik.ee/et/muud-teenused/x-tee-generaator.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755