4. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab firmade müügiralli

Esimest korda viimase kümne aasta jooksul tuleb müüki rida Eesti ettevõtteid, kus erinevalt kuulsast erastamisajast on kauba letile asetajateks välismaised investeerimisfondid.

Mitme ettevõtte puhul on fondid saanud ka kõrvetada ning seetõttu sarnaneb mõne jaoks osaluste müük probleemidest vabanemisega, kirjutab tänane Äripäev kaaneloos.

Mitme tuntud Eesti ettevõtte osalus on müügis, sest aastaid tagasi ettevõttesse sisenenud investeerimisfondid hakkavad ettevõttest väljuma. Äripäev tutvustab kolmele olulisele investeerimisfondile kuuluvaid ettevõtteid. Oleme arvutanud ka fondidele kuuluva osaluse võimaliku väärtuse.

ASKEBMLA OSALUSEGA ETTEVÕTTED

1. Bauhof Group ASHind 10 miljonit eurot

Jaekaubandusettevõte ehitusmaterjalide ja aiakaupade sektoris, millele kuulub kümme kauplust Eestis ning viis Leedus. Ettevõttes töötab ligi 500 inimest. Osaluse väärtust on väga raske hinnata, kuna Bauhof tegutses isegi 2011. aastal korraliku kahjumiga. Eelmisel aastal pidid omanikud ettevõtte käibekapitali suurendamiseks 1,5 mln eurot laenama. Võib arvata, et osaluse müük on Askembla jaoks keeruline. 

2. Klick Eesti AS

Hind 2,5 miljonit eurot.

2005. aastal loodud digitoodete jaemüügikett Eestis. Ettevõttel oli 2011. aasta lõpus 19 kauplust üle Eesti. Kunagine K-Arvutisalong, mis kiirelt kasvas ja tekitas Eesti kaubandusturul palju tähelepanu. Säästumarketi loojad ja selle soomlastele edukalt maha müünud Prants, Kõimägi ning Mansberg otsustasid K-Arvutisalongi ära osta ja võtsid kasutusele kaubamärgi Klick. Ost aga ebaõnnestus, ettevõte sattus keerulisse olukorda ning pidi tegevust järsult koomale tõmbama.

3. MyFitness OÜ

Hind 2 miljonit eurot.

Põhitegevuseks on sporditeenuste osutamine. Askembla sai MyFitness'i enda omandusse 2010. aasta alguses, kui väljuti probleemides jaeketist Sportland ja saadi Sportlandi omanikelt vastu Sportlandile kuulunud osalus MyFitness'is. 2006. aastal 80 miljonit krooni Sportlandi investeerinud Askembla ei soovinud ligi kolm aastat tagasi jaeketist väljudes öelda, kas investeering jäi plussi. Tõenäoliselt mitte.

4. TD Baltic ASHind 5 miljonit eurot

IT toodete hulgimüügifirma Eestis, Lätis ja Leedus. TD Balticu ajalugu algab 1994. aastast, kui alustas tööd Computer 2000 Eesti, millest 2000. aasta sügisel sai Tech Data Eesti AS. 2004. aasta jaanuaris ostis kohalik juhtkond koos investeerimisgrupiga Askembla Tech Data Baltimaade üksused välja. Firmade uueks nimeks valiti TD Baltic. IT-hulgimüügifirma käive on korralik, aga kasumlikkus on nullilähedane.

5. Coral Arendus OÜ Hind 3 miljonit eurot.

Põhitegevuseks on kinnisvara haldamine, põhirentnikuks on OÜ My Fitness. Coral Arenduse tütarfirmaks on OÜ Rocca al Mare Tennisekeskus.

6. Eesti Eine ASHind 2 miljonit eurot.

Tegeleb toitlustusteenuse pakkumisega nelja tüüpi klientidele. Nendeks on koolid ja lasteaiad, haiglad, kohvikud ning catering.

AMBERT TRUST OSALUSEGA ETTEVÕTTED

1. ELKE Grupi ASHind 5 miljonit eurot.

Eestis, Lätis ja Leedus tegutsev 19 tütarettevõtet ühendav kontsern, kus kokku töötab ligi 400 töötajat. Valdava osa äritegevusest moodustab sõiduautode müük ja müügijärgne hooldus. Esindatud on Toyota, Lexus, Hyundai, Suzuki, Seat, Citroen, Isuzu.

Ettevõte pole küll veel jõudnud tagasi buumiaja käibeni, kuid käive on jälle hakanud jõudsalt kasvama ning kasumlikkus on paranenud. Tõenäoliselt lõppeb ka 2012. aasta firma jaoks ilusate numbritega. Võib arvata, et kui omanikel on suur müügihuvi, siis pole ELKE Autole uue omaniku leidmine kuigi keeruline. Amber Trusti osaluse ostmisest võiksid olla huvitatud ka kaasaktsionärid.

2. PKL ASHind 12 miljonit eurot.

Osutab sadama- ja merepukseerimise teenuseid. Ettevõtte peamine turg on Eesti, kuid kontserni kuuluvad ettevõtted osutavad teenuseid ka Läti ja Soome sadamates. PKL alustas tegevust 1992. aastal ja omab praegu Eestis ligikaudu 75% suurust turuosa. Tõenäoliselt sellest ettevõttest Amber Trust alanud aastal väljub. Osaluse ostust on huvitatud kaasaktsionärid.

3. Salva Kindlustuse ASHind 7 miljonit eurot

Tegev Eesti kahjukindlustusturul alates 1993. aastast. 2011. aasta lõpus oli Salva Kindlustuse turuosa 7%. Amber Trust ostis osaluse Salva Kindlustuses turvaärimees Urmas Sõõrumaaga seotud firmalt. Salva Kindlustuse müük ei ole omanikele huvi korral keeruline. Näiteks Tiit Pahapillile on korduvalt tehtud ettepanekuid, et ta oma osaluse maha müüks. Pahapill on seni keeldunud.

4. EPhaG ASHind 15 miljonit eurot.

Põhitegevusalaks on ravimite hulgimüük ja tootmine. Ettevõttele kuulub Venemaal kaasaegsete tootmisseadmetega ravimite toimeainete ja kemikaalide tootja Pharmsynthez OJSC.

BALTCAPI OSALUSEGA ETTEVÕTTED

1. Intrac Eesti ASOsaluse hind 7 miljonit eurot.

Tegevusvaldkond on metsa-, ehitus- ja materjalikäsitlusmasinate ning nende lisavarustuse ja varuosade müük, hooldus ja remont.

2. Trev-2 Grupp ASHind 3,5 miljonit eurot

Trev-2 Grupp on ehitusettevõte, millel on kokku 19 tütarfirmat. 2011. aastal panid omanikud raha juurde 1,8 miljonit eurot. Vahepeal pidas firma ka börsile tuleku plaane, kuid need pole teostunud tõenäoliselt kehva äriseisu tõttu.

3. Air Maintenance Estonia ASHind 3 miljonit eurot.

Tegeleb alates asutamisest 2002. aastal lennukite remondi ja hooldusega. Antud teenus koosneb liini- ja baashooldusest.

4. Quattromed HTI Laborid OÜHind 8 miljonit eurot.

Erakapitalil põhinev üle 16-aastase kogemusega meditsiinilabor. Ettevõtte põhitegevuseks on laboriteenuse pakkumine perearstidele, ambulatoorse- ja statsionaarse eriarstiabi osutajatele, töötervishoiukeskustele, erinevatele riiklikele asutustele ja eraisikutele.

5. Energate OÜHind 8 miljonit eurot.

Asutatud jaanuaris 2008. Ettevõtte põhitegevuseks on maagaasivõrkude arendus, maagaasi jaotus ja müük. Energate OÜ eelkäijaks on Water Ser Ehitusjuhtimine OÜ Energiadivisjon. Maagaasi müügi ja võrkude arendusega on tegeletud alates aastast 2005.

6. AS NeoQi

Hind 0,2 miljonit eurot

2001. aastal Eestis asutatud ja registreeritud NeoQi pakub kehahooldusseadmeid. Ettevõtte asutas vannitootja Balteco üks tollastest juhtidest ja aktsionäridest Mati Vann, kes hakkas tervisekapslite tootmises konkureerima Baltecoga.

Autor: Rivo Sarapik, Alyona Stadnik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755