13. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple oli nii odav viimati aastal 2000

Pärast kolmandiku firma turuväärtusest kaotamist on maailma ühed suurimad investorid valmis panustama Apple'i aktsiale, sest õunafirma väärtpaber oli viimati nii odav aastal 2000.

Turuväärtuselt maailma kalleim firma on Standard & Poor's 500 indeksiga võrreldes kauplemas 29% allahindlusega, mis on suurim vahe pärast 2000. aasta detsembrist, selgub Bloombergi andmetest.

Kuigi analüütikud on enda hinnasihte alandanud keskmiselt 21% pärast Apple'i aktsia tipu saavutamist möödunud aasta septembris, võiks aktsia tõusta 41% 661 dollarini, kui investorid väärtustaks aktsiat sama kasumi-hinna suhtega (P/E), mis on S&P 500-l.

Apple on kaotanud üle 200 miljardi dollari firma turuväärtusest, osalt seetõttu, et konkurents on karmistunud ja läbimurde tooteid pole näha, mis võiks firma tugevat käibe ja kasumi kasvu edasi toita.

Pessimism on aga liialdatud, sest firma domineerib endiselt nutitelefonide ja tahvelarvutite turul ning Apple'il on hulgaliselt raha, mida aktsionäridele tagastada, ütlevad Gamco Investors, Thornburg Investment Management ja Brown Advisory. Kõigi nende fondid on ostnud Apple'i aktsiaid pärast langust septembrikuisest tipust.

"Apple'ile luuakse standardeid, mida üheltki teiselt firmalt maailmas ei oodata," kommenteeris Gamco investeerimisjuht Howard Ward Bloombergile, kelle firma ostis 500 dollariga Apple'i aktsiaid. "Apple ei ole selline zombi nagu valuatsioonide põhjal ta paistab."

Apple'i kasumi-hinna suhe oli eilse sulgemishinna (467,90 dollarit) alusel 10,6, mis jääb suurelt alla S&P 500 keskmisele kordajale 15. Viimati, kui Cupertinos baseeruva firma aktsia nii odav oli, rallis see 47% aastal 2001.

Bloombergi koondatud analüütikute hinnasihtide keskmine Apple'i aktsiale on praegu 613,40 dollarit. Septembris oli see number veel 780,69 dollarit. Aktsiat katvatest 64 analüütikust 51 soovitavad seda osta ning kõigest kaks soovitavad müüa.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474