Autor: Ken Rohelaan • 27. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannia võtab küberkaitses Eestist eeskuju

Suurbritannia on üles seadnud küberkaitse "integreeritud pesa" sektorite vahelise ohu kohta informatsiooni jagamiseks, mis peaks koostööd aitama teha valitsuse, ettevõtjate ja IT-turvalisuse analüütikute vahel, vahendas ComputerWeekly.com.

Suurbritannia jaoks oleks tegemist esimese korraga, kui avaliku ja erasektori analüütikud ühineksid luureagentuuride, korrakaitsjate ja valitsuse IT-ga, mis jagaksid infot ja tehnilisi võtteid küberrünnakute reaalajas jälgimiseks.

Küberturvalisuse informatsiooni jagamise partnerlus ehk CISP (The Cyber Security Information Sharing Partnership) koosneb veel veebiportaalist ja programmidest, mis on suunatud informatsiooni jagamisel sektorite vahelise usalduse ehitamiseks.

Veebiportaal põhineb sotsiaalvõrgustiku struktuuril, mis annab CISPi liikmetele vabaduse valida, kellega nad soovivad reaalajas informatsiooni jagada. Jagatava informatsiooni hulka kuulub rünnakute mustrite, rünnakute ja luuremeetodite ning edukate rünnakute pehmendamiste strateegiate teave.

CISPi avab Londonis Suurbritannia valitsuse IT-minister Francis Maude, kes vastutas 2011. aastal avalikustatud riikliku küberturvalisuse strateegia eest.

Maude'i sõnul saavad aktsionärid informatsiooni ja ressursside jagamisega ehitada parema ülevaate küberohtudest ning seeläbi võidelda rünnakute vastu ühiselt. Ministri sõnul tahetakse järgida Eestis kasutatavat mudelit, kus valitsus ja ettevõtted teevad tihedat koostööd. Suurbritannias kaasaks CISP 160 suurfirmat.

Suurbritannia ja Eesti kasutatav mudel erineks näiteks muu maailma omadest, mis on enamasti seotud konkreetse tööstusharuga või riigi ministeeriumiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755