19. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple´i põhja veel ei paista

Kolmapäeval viimasegi 2012. aasta tõusust minema pühkinud Apple'i aktsiale nähakse endiselt ruumi languseks, mille võivad esile kutsuda tuleval nädalal tõenäoliselt alandatavad uued prognoosid.

Apple'i aktsia sai kolmapäeval valusalt pihta. Päeva lõpuks kukkus maailma kalleima firma tiitli Exxon Mobilile minetanud Apple 5,5% ja sulgus 402,80 dollarit, mis on madalaim tase pärast 2011. aasta detsembrit. Päevasiseselt käis aktsia isegi allpool 400 dollari piiri ja langus oli suurim pärast 23. jaanuarit, kui firma avalikustas majandustulemused.

Languse põhjus? iPhone'ile helikiipe tootev Cirrus Logic avalikustas enda kvartaalsed tulemused, mis jäid analüütikute ootustele alla. Kuid veelgi olulisem oli 23,3 miljoni dollarini kasvanud varude väärtus oodatust kehvema müügi tõttu, millest 20,7 miljonit tulenes ühe suurkliendi seadmest. Seda firmat Cirrus küll ei avalikustanud, aga Bloombergi andmeil moodustab müük Apple'ile üle 90% Cirruse käibest ja mingit suurt saladust seal olla ei tohiks.

On ka võimalus, et firma ise tegi valearvestuse Apple'i nõudluse kohta, mis paisutas varusid või on Apple läinud üle näiteks odavamale alternatiivile. Sellele peaksime saama selgema pildi juba tuleval teisipäeval pärast USA börsipäeva lõppu, kui "õunafirma" avalikustab enda majandusaasta teise kvartali tulemused ning annab täpsustatud väljavaate käesolevaks kvartaliks. See aga tuleb asjatundjate sõnul turu ootustest madalam, mis tõenäoliselt annab aktsia langusele hoogu juurde.

Apple'i turuväärtus on praeguseks tipust kukkunud 288 miljardit dollarit - number, mida ületab vaid maailma 34 suurima riigi sisemajanduse koguprodukt.

Milliseid langusi prognoosivad aktsiale analüütikud, loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California, Rivo Sarapik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755