Autor: Laura Mallene • 22. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soonvald ei pea õigeks ERRi meelelahutuskanali loomist

Eesti Päevalehe ja Delfi ühendtoimetuse peatoimetaja Urmo Soonvald ei pea õigeks rahvusringhäälingu meelelahutuskanali loomist ja selle jaoks inimeste üleostmist.

Ekspress Grupi juhatuse esimees Gunnar Kobin saatis täna kultuuriminister Rein Langile kirja, milles taunis ERRi meelelahutusportaali loomist.

Järgneb EPLi ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvaldi kommentaar teemal, kuivõrd ERRi plaan erameediat mõjutab:

Saan oma vastuses tsiteerida aastakümneid suurt Soome meediakontserni Sanoma juhtinud Jakko Rauramot, kes ametist lahkudes pidas aktsionäridele kõne ning rõhutas, et YLE (Soome vaste meie ERRile) ähvardab sealset meediaäri ja nende 500 miljoni euro suurusest eelarvest peaks 300 ära kärpima.

Tema arvates ei pea YLE tegelema spordi ja meelelahutusega, millega saab hakkama ka erameedia. Rauramo sõnul rikub YLE konkurentsi just netis, sest teistel on raske vastu saada nende rahalistele võimalustele. Ta tõi paralleeli, et YLE võiks teha ka päevalehe. Aga kas see oleks YLE eesmärk?

Olen Rauramoga enam kui nõus, kuigi ei pea õigeks, et me Soomest või mujal maailmas kõik tegevused üks-ühele üle võtame. Ma olen seda meelt, et ETV ajakirjanikud võiks ja peaks oma saated netti panema, ka need, mis on meelelahutuslikud.

Aga ma ei pea õigeks meelelahutuskanali loomist ja selle jaoks inimeste üleostmist. Perepidu, Tähelaev ja teised ETV meelelahutusaated võivad netti riputada saadete toimetajad. See pole liiga keeruline töö, et palgata oluliselt üle Eesti keskmise sissetulekuga inimesi.

Selle asemel, et kirjutada, kuidas "Mees jäi lifti lõksu" või et "Pharrell Willams rõõmustab, et saab Daft Punkiga koostööd teha", tasuks see raha, pingutus ja ideed suunata nende saadete tegemiseks, mis on kirjas ERRi missioonis: "Rahvusringhääling arendab ja hoiab Eestit. Rahvusringhääling loob erinevates meediakanalites toimiva teabevõrgustiku Eestiga seotud inimeste vahel, toetab oma loomingus euroopalikke väärtusi, avardab Eesti inimeste maailmapilti, harib avalikus mõtteruumis osalejaid, kaasab inimesi rahva ellu, innustab vaba arutelu, edendab loomingulisust ja tegusust, ühendab kogukondi ja põlvkondi, kasvatab sallivust ja üksteisemõistmist, väärtustab perekonda ning kaitseb eetilisi põhiväärtusi. Nõnda hoiab ja edendab rahvusringhääling Eesti riigi, rahva, keele ja kultuuri järjepidevust ajas ning ruumis."

Kuidas ERRi meelelahutusportaal eelpool kirjeldatule kaasa aitab, ei oska ma öelda.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474