Autor: Alyona Stadnik • 17. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: teadus- ja arenduskulud kui püha lehm

Ettevõtja ja riskiinvestori Allan Martinsoni sõnul peetakse Eestis teadus-arenduskulusid huvitavaks kuluks, millel on püha lehma staatus. 

"Teiste ettevõtete kuluartiklis ei ole teadus- ja arenduskulud püha staatuses, vaid teatakse, et need kulud on hea lahendus. Kui me investeerime teadusarendusse, siis tegelikult läheb ka meie majandusel paremini," lausus Martinson täna Tartu Ülikooli konverentsil "Eesti teadus ühiskonna ja majanduse veduriks".

Martinson tahab uues teadus- ja arendustegevuse arengukavas näha rohkem seda, et arengukava on tulu-, mitte kulukeskne.

Martinson tõi näitena Eestis kommertsettevõtteid, kus mõeldakse tulu peale. Need on tema sõnul Eesti säravaimad IT-ettevõtted Playtech ja Regio. Kui vaadata käivet ja tööjõukulu ühe inimese kohta, siis on need suuremad kui teistel Eesti ettevõtetel, märkis ta. "Kui me teeme ka näiteks Skype'i ja Playteche juurde, siis me oleme või sees."

Riskiinvestor lisas, et peaksime vaatama, mis on kulu tootlus ja kui palju teenib iga investeeritav euro. "Ideaalne ettevõte on see, kus ei maksta ühtegi kulu ja teenitakse kasumit. See on kahe otsaga asi, mis on kulu tootlus. Kas eesti eesmärk peaks olema palgakulu või peaks vaatama ettevõtte arendust. See on oluline diskusioon, mis on pidamata," tõdes ta.

Kuidas teadus- ja arendustegevusse investeeritud iga euro end tagasi teenib, sõltub Martinsoni sõnul teaduse ja ülikoolide välisteguritest. "Meie arendajad ja professorid on heal tasemel, aga nad on eluvõõrad. Väga oluline on see, et meil on vaja ühte korraliku tehnoloogiaülikooli," märkis Martinson.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755