Autor: Marek Mühlberg • 7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA luure jälgib salaja internetikasutajaid

Oma kasutajate andmeid jagavad USA luureagentuuridega üheksa tehnoloogiaettevõtet: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple.

NSA (Riiklik Julgeolekuagentuur - toim.) ja FBI (Föderaalne Juurdlusbüroo - toim.) pöörduvad otse mainitud ettevõtete keskserveritesse ning talletavad oma tegevuse käigus audiofaile, videofaile, fotosid, e-kirju, dokumente ja juurdepääsulogisid. Kogutud andmed võimaldavad analüütikutel jälgida inimese liikumisi ja kontakte ajas.

Programm (koodnimega PRSIM) sai alguse 2007. aastal, kuid avalikkust sellest ei teavitatud. Avalikkus sai salajasest programmist teadlikuks neljapäeva hilisõhtul kui The Washington Post avaldas vilepuhuja ütlustel põhineva artikli.

Meedia poole pöördunud luureohvitser teatas, et teda motiveeris programmi olemasolu avalikustama hirm selle võimekuse osas. "Nad saavad jälgida teie ideede kujunemist samal ajal kui te trükite," põhjendas ohvitser oma otsust inimeste privaatsust rikkuv programm paljastada.

Google, Facebook, Apple, Microsoft ja Yahoo! on eitanud oma osalust programmis.

Loe täispikka artiklit The Washington Postist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052