Jaga lugu:

USA luure jälgib salaja internetikasutajaid

Oma kasutajate andmeid jagavad USA luureagentuuridega üheksa tehnoloogiaettevõtet: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple.

NSA (Riiklik Julgeolekuagentuur - toim.) ja FBI (Föderaalne Juurdlusbüroo - toim.) pöörduvad otse mainitud ettevõtete keskserveritesse ning talletavad oma tegevuse käigus audiofaile, videofaile, fotosid, e-kirju, dokumente ja juurdepääsulogisid. Kogutud andmed võimaldavad analüütikutel jälgida inimese liikumisi ja kontakte ajas.

Programm (koodnimega PRSIM) sai alguse 2007. aastal, kuid avalikkust sellest ei teavitatud. Avalikkus sai salajasest programmist teadlikuks neljapäeva hilisõhtul kui The Washington Post avaldas vilepuhuja ütlustel põhineva artikli.

Meedia poole pöördunud luureohvitser teatas, et teda motiveeris programmi olemasolu avalikustama hirm selle võimekuse osas. "Nad saavad jälgida teie ideede kujunemist samal ajal kui te trükite," põhjendas ohvitser oma otsust inimeste privaatsust rikkuv programm paljastada.

Google, Facebook, Apple, Microsoft ja Yahoo! on eitanud oma osalust programmis.

Loe täispikka artiklit The Washington Postist.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112indrek.kald@gmail.com
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150ana.madismae@aripaev.ee