18. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bitcoin pole oma hinge kaotanud

Pärast seda, kui ametivõimud Costa Rica digitaalraha­teenuse Liberty Reserve raha­pesu tõttu sulgesid, hakkas maailma suurim bitcoinibörs Mt Gox nõudma kõikide digi­raha ostjate ja müüjate tuvastamist. CNBC ajakirjanik Matt Twomey arvas, et sellega on bitcoin ohverdanud oma hinge. Börsitoimetaja Rainer Saad vaidleb vastu.

Mt Goxi regulatsioon ei puuduta mitte bitcoinisüsteemi, vaid ainult bitcoini­börsi, kus saab bitimünte osta ja müüa. Seega, et bitcoine osta ja süsteemi siseneda, on vaja tõepoolest korraks anonüümsusest loobuda, aga kui süsteemis sees olla, on anonüümsus jälle olemas. Bitcoini ametliku ajakirja selgituse kohaselt pole bitcoin kunagi mõeldudki olema kaval skeem, mille abil regulatsioonidest mööda hiilida.

Kuna kurjategijad on digitaalraha kasutanud raha­pesuks, on Mt Goxi otsus bitcoiniostjaid ja -müüjaid tuvastada õige, sest aitab kaasa digiraha püsimisele ja ja usaldusväärsuse suurenemisele.

Erinevalt Liberty Reserve’ist, mis nimetas end maailma vanimaks, kiireimaks ja populaarsemaiks digirahasüsteemiks (kuid mida tegelikult kasutasid enamjaolt kurjategijad), on bitcoinil mitu positiivset omadust: mitu korda madalamad teenustasud, kiirus ja kasutajasõbralikkus.

Bitcoinile on lihtne luua ka tarkvara, kuna kõik algoritmid on internetis tasuta kättesaadavad.

Arvestades kõiki neid valikuid, pole võimalik luua digi­raha, kus anonüümsus täielikult puudub.

Artikli autor ei oma bitcoine.  

Autor: Vilja Kiisler, Rainer Saad

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052