18. juuni 2013
Jaga lugu:

Bitcoin pole oma hinge kaotanud

Pärast seda, kui ametivõimud Costa Rica digitaalraha­teenuse Liberty Reserve raha­pesu tõttu sulgesid, hakkas maailma suurim bitcoinibörs Mt Gox nõudma kõikide digi­raha ostjate ja müüjate tuvastamist. CNBC ajakirjanik Matt Twomey arvas, et sellega on bitcoin ohverdanud oma hinge. Börsitoimetaja Rainer Saad vaidleb vastu.

Mt Goxi regulatsioon ei puuduta mitte bitcoinisüsteemi, vaid ainult bitcoini­börsi, kus saab bitimünte osta ja müüa. Seega, et bitcoine osta ja süsteemi siseneda, on vaja tõepoolest korraks anonüümsusest loobuda, aga kui süsteemis sees olla, on anonüümsus jälle olemas. Bitcoini ametliku ajakirja selgituse kohaselt pole bitcoin kunagi mõeldudki olema kaval skeem, mille abil regulatsioonidest mööda hiilida.

Kuna kurjategijad on digitaalraha kasutanud raha­pesuks, on Mt Goxi otsus bitcoiniostjaid ja -müüjaid tuvastada õige, sest aitab kaasa digiraha püsimisele ja ja usaldusväärsuse suurenemisele.

Erinevalt Liberty Reserve’ist, mis nimetas end maailma vanimaks, kiireimaks ja populaarsemaiks digirahasüsteemiks (kuid mida tegelikult kasutasid enamjaolt kurjategijad), on bitcoinil mitu positiivset omadust: mitu korda madalamad teenustasud, kiirus ja kasutajasõbralikkus.

Bitcoinile on lihtne luua ka tarkvara, kuna kõik algoritmid on internetis tasuta kättesaadavad.

Arvestades kõiki neid valikuid, pole võimalik luua digi­raha, kus anonüümsus täielikult puudub.

Artikli autor ei oma bitcoine.  

Autor: Vilja Kiisler, Rainer Saad

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt