Autor: Marek Mühlberg • 12. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Infoühiskonda investeeritakse 181 miljonit eurot

Perioodil 2014-2020 investeeritakse MKMi valitsemisalas infoühiskonna valdkonda EL struktuurifondide vahendeid suurusjärgus 181 mln eurot, vahendab Toetustasku ajaveeb.

Koos toetuse saajate omapanusega ulatub infoühiskonda suunatav raha üle 200 mln euro.

Kiire internet on eeldus kaasaegsete teenuste tarbimiseks ja osutamiseks. Seetõttu suunatakse uuel perioodil vahendeid uue põlvkonna lairibavõrkude arendamisse, mis peab tagama kiire (30 - 100 Mbit/s) Interneti kättesaadavuse kõigile Eestis.

Veidi alla poole eelarvest suunatakse avalike teenuste arendamisse. Tehnoloogia kiire arengu tulemusena on tänastes süsteemides vajalik ellu viia mitmeid parendustöid ja kasutada ära info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) potentsiaal, et saavutada suurem kasutajate rahulolu, parandada teenuste kättesaadavust ning vältida tulevikus kasvavaid halduskulusid. Eesmärgiks on saavutada olukord, kus avalike teenuste osutamine ja riigi toimimine on tänu IKT nutikale kasutamisele tõhusam, terviklikum, jätkusuutlikum ja avatum. Kodanike ja ettevõtete jaoks toob see kaasa mugavad ja üha enam koosloomes sündinud teenused.

Kolmas suurem meede on nutika teenuste taristu arendamine. Eestil kui EL liikmesriigil on tähtis tagada, et nii ettevõtjad kui kodanikud saaksid teenuseid elektroonselt kasutada (nt digitaalallkirjaga lepinguid allkirjastada või oma terviselugu jagada) riikide üleselt.

MKM struktuurifondide vahendeid kasutatakse ka digitaalse kirjaoskuse suurendamiseks. Meetme tulemusel soovime ühelt poolt saavutada olukorra, kus kõigil Eesti inimestel on piisavad IKT-alased teadmised ja oskused, et tõsta oma elukvaliteeti ja heaolu.

Teisalt seame sihiks panustada tööhõive kasvu, konkreetsemalt liikumist suurema lisandväärtusega töökohtade loomise ning rahvusvahelise konkurentsivõime kasvu suunas. Peamine tegevussuund on seejuures IKT-oskuste ja teadmiste edendamine teistes eluvaldkondades tegutseva või ümberõpet vajava tööealise elanikkonna seas.

Investeeringute oodatava tulemusena kasutatakse laialdaselt e-ID võimalusi, loodud on eeldused uute tehnoloogiate kasutuselevõtuks ning e-teenuste arendamiseks eri osapoolte ja sektorite koostöös. Suureneb küberturvalisus ja e-riigi töökindlus. Kiire internet on kättesaadav kõigile Eestis ja inimeste digitaalne kirjaoskus suureneb.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755