12. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Itimeestel elu parimad ajad

Nagu näitavad poolaasta tulemused, võivad IT-ärimehed sellelt aastalt oodata korraliku kasumit ja tublit käivet.

IT-sektori mulluste majandusaruannete numbrid on esmapilgul ebaloogilised: käibe kasv tõi kahjumit, käibe langus aga positiivseid tulemusi.

Eelmisel aastal Äripäeva IT-sektori TOPi esikoha saanud Nortali müügitulu kasvas küll 20% ehk 7,2 miljonit, kuid kokkuvõttes lõppes aasta ettevõtte jaoks kahjumiga.

Saneerimine sõi käibekasvu. "Aasta oli Nortali jaoks väga vastuoluline - ühelt poolt suutsime kõvasti käivet kasvatada, kuid olime sunnitud tegelema ka saneerimise ning osade investeeringute mahakirjutamisega," ütles Nortali tegevjuht Priit Alamäe.

Alamäe rõhutas, et tarkvaraarendus on pikaajaline äri. "Edu ei saabu üleöö ja teinekord ilmnevad valed äriotsused või suurte projektide juhtimisel tehtud vead hiljem, isegi mitme aasta pärast," rääkis ta. "Nii on ka meie 2012. aasta tulemustega - saneerisime äriüksusi ning projekte, mille probleemide allikad jäävad lõviosas aastatesse 2009-2011," selgitas Nortali juht.

"2013 ei ole IT-turul kerge aasta, kuid oleme mõõdukalt optimistlikud. Ootame sellelt aastalt positiivseid arenguid," rääkis Alamäe. "Omaanis ja Leedus oleme mitmete suurhangete lõppvoorus ning usume, et ka sealt tuleb positiivseid uudiseid."

Net Group teeb läbi taassündi. "Olen eelmise aasta tulemustega rahul. Infra müük oli õige otsus," kommenteeris Net Groupi tegevdirektor Priit Kongo ettevõtte eelmist aastat. "Tänu sellele tehingule lõpetas Net Group aasta väga heade majandustulemustega," lisas Kongo. Läinud aastal müüs Net Group oma üksuse Infra Põhjamaade suurima IT-teenuste kontserni osale Atea AS.

Infra täpne müügihind on lepingu järgi konfidentsiaalne. "Lõplik hind kujuneb järelmaksuga välja 3 aasta jooksul lähtuvalt müüdud üksuse majandustulemustest ja kokkuvõttes saab olla kuni 2 miljonit eurot," on kirjas Net Groupi majandusaasta aruandes.

Net Groupi netokäive küll Infra müügiga vähenes, kuid üldiselt kasvasid nii tarkvaraarenduse tulukäive kui ka ettevõtte kogukasum. Müügitulu Eestis kahanes võrreldes 2011. aastaga üle kahe korra: 8 miljonilt 3,5 miljonile eurole. Koos välisriikidest teenitud rahaga oli Net Groupi 2012. aasta müügitulu peaaegu 4 miljonit eurot.

"Tänavune on Net Groupi jaoks taassünni aasta," ütles Kongo. Poole aasta tulemusi kommenteerides ütles Kongo, et käive on 1,3 miljonit ja ettevõte kasumis. Selleks aastaks prognoosis ta 3 miljoni eurost käivet ja tema hinnangul võib esimese poolaasta tulemuste põhjal öelda, et viimase aja strateegia on õige. "Kliendid on nõus maksma rohkem innovaatilisuse ja kvaliteedi eest. Asjad liiguvad hästi," võttis Kongo kokku.

Helmese kasvuhüpe. "Kasumi kasv oli eelmisel aastal ligi 100 protsenti," ütles Helmese juhatuse liige Jaan Pillesaar. "Kasvame edasi, võimalik et ka see aasta tuleb kasv ligi 100 protsenti," lisas ta.

Tänavu on firma esimese poolaasta auditeerimata käive 5,8 miljonit ja kasum veidi üle miljoni. "Ligikaudu on nii, et 2011 kasum oli pool miljonit eurot, 2012 miljon eurot ja 2013 peaks siis tulema 2 miljonit eurot, nagu esimene poolaasta ka kinnitab," rääkis Pillesaar. "2012 oli väga hea aasta nii numbrites kui sisulistes saavutustes. Kasvasime ka uute inimeste arvelt 30%, vaatamata keerulisele olukorrale tööjõuturul," ütles ta.

Pillesaar toob välja ka uued rahvusvahelised töövõimalused. "Näiteks sõlmisime koostöölepingu logistikafirmaga Kuehne+Nagel, kes avas hiljuti Eestis oma tarkvara arenduskeskuse," rääkis ta. Eelmisel aastal hakkasid Helmese tarkvara kasutama ka Daimler Benz, BMW, Toyota, Nissan. "Auto tuleb remonti, tarkvara abil arvutab esindus välja, kui palju asendusdetailid ja remont maksavad," selgitas Pillesaar.

Helmese fookuses oli 2012. aastal Taani, Soome, Norra ja Šveitsi turg. Suurim ekspordikäive tuli Šveitsist, Leedust ja Rootsist. Töid tehti ka USA turule, mis on Helmese jaoks uus eksporditurg. "USA turu saime avada tänu sellele, et üks meie rahvusvaheline klient, Audatex, otsustas eelistada oma arenduskeskusele meie teenuseid," ütles Pillesaar. "Nad panid oma Mehhiko arenduskeskuse kinni ja nüüd teenindab Silicon Valley's neid Helmes," lisas ta.

Helmese ekspordimaht kasvas läinud aastal miljoni euro võrra ehk üle 70% võrreldes varasema aastaga.

Affectol tagasilöögid Soomest. "Tagasilöögid olid Soome suunal, kus kliendid kärpisid kulusid," ütles Affecto Estonia juhatuse liige Andrus Altrov. "Eesti turul kasvasime, müügitulu suurenes 9% võrreldes eelmise aastaga." 2012 oli hea aasta, eesmärgid said täidetud, lisas ta.

Läinud aasta suurematest projektidest toob ta välja eTervise Sihtasutuse tellimusel tehtud epSOS (European Patients Smart Open Service) projekti. "See on pilootprojekt, mille eesmärk on arendada praktiline e-tervise raamistik ja IKT infra turvaliseks patsiendi terviseinfo ja retseptide vahetuseks Euroopa tervishoiuasutuste vahel. Näiteks, tulevikus võiks eesti ehitaja Soomes helistada Eestisse oma perearstile ja lunastada retsepti lähimas apteegis Soomes," rääkis Altrov.

Tänavu planeerib ettevõte 10% kasvu. Pilootkasutusse on jõudnud Terviseameti eKiirabi projekt. "Ootame, kuidas see praktikas tööle hakkab. Mitmed huvitavad teemad on üleval, aga enne lepingute sõlmimist ei taha nendest rääkida," lausus Affecto juht.

Paljudes IT-firmades kasvasid läinud aastal ka palgakulud, nii ka Affectos. Majandusaasta aruande järgi suurenesid Affectos palgatasud koos juhatuse liikme tasudega 14% võrra ehk 1,8 miljoni euroni. "Palgatõus tuleneb eelkõige spetsialistide puudusest," võttis Altrov kokku.

Autor: Ave Lepik, Inga Jakobson

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755