Autor: Rainer Saad • 15. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Steve Jürvetson: Elon Musk on võrratum kui Steve Jobs

Eesti päritolu riskikapitalist Steve Jürvetson ütles Yahoo! Finance'ile, et Tesla juht Elon Musk on erakordne inimene, kelle saavutused kosmosevaldkonnas viivad inimkonna Marsi asustamiseni.

Jürvetsoni firma DFJ oli üks esimesi Tesla ja Muski 2002. aastal loodud kosmoseettevõtte SpaceX investoreid. "Elon Musk on ebatavaline inimene," ütles Jürvetson. "Ta on Tesla, SpaceXi, SolarCity ja PayPali asutaja. Kõik on erinevad sektorid, kuid kõigil on miljardi dollari edu. On hämmastav, et temasugune ettevõtja tuleb Lõuna-Aafrikast ja teeb Ameerika Ühendriikides kõike seda."

SpaceXi tulud on lähenemas viiele miljardile dollarile ning ettevõte on viimased kuus aastat kasumit tootnud. Jürvetsoni sõnul on SpaceX juba praegu kõlav edulugu.

"See on suurepärane äri. Nad näivad olevat USA kosmoseprogrammi tulevik," sõnas Jürvetson. "Nad on inspireerinud kogu riiki ning asustavad Marsi. Sõna otseses mõttes viivad nad inimkonna mitmele planeedile. Seda ei saa ühegi teise idufirma kohta öelda."

Varem on Jürvetson töötanud NeXTis koos Apple'i asutaja Steve Jobsiga. Kuid intervjuus ütles ta, et Musk ei ole Jobs. "Elon Musk on indiviidina veel võrratum. Kujutage ette, et Steve Jobs oleks teinud kõike seda, mida ta praeguseks on teinud ning samuti oleks ta suure läbimurdeni jõudnud põllumajanduses ja panganduses. Sarnast asja on praegu Elon teinud."

Lähitulevikus plaanib SpaceX kosmosesse lennutada veel rohkem satelliite, mis võimaldaksid jälgida viljasaake, vulkaane ja kriisikoldeid nagu Jaapani Fukushima tuumajaam. "See aitab meil planeeti paremini jälgida ning saada aru sellest, mis toimub," lausus Jürvetson.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755