Autor: Rainer Saad • 3. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rene Ilves: Nokia muutub automaatselt kasumlikuks

Investor Rene Ilvese sõnul oli Nokiale kahjumis mobiiliüksus nagu kivi kaelas. Nüüd, kui Microsoft ostab selle ära, muutub Nokia automaatselt kasumlikuks ettevõtteks.

Järgneb Rene Ilvese kommentaar:

Mobiiltelefonide äri müügiga muutub Nokia automaatselt kasumlikuks ettevõtteks. Nokiast jääb alles ettevõte, mis tegeleb kolmes segmendis – võrguseadmete müük, kaardirakendused ja patendid. Nokia on viimastel aastatel näidanud suuri kahjumeid just mobiiltelefonide tootmise üksuses. Sealjuures on paljudele jäänud märkamata asjaolu, et võrguüksus on korralikult kasumis ja patendid genereerivad üle poole miljardi euro tulusid aastas.

Nüüd, kus kahjumit tootvast üksusest on lahti saadud, muutub ettevõte automaatselt kasumlikuks. See aga tähendab uusi hinnatasemeid Nokia jaoks. Märkimist tasub ka Microsofti poolt makstav patentide litsenseerimistasu. See näitab, et analüütikud ei ole õigesti hinnanud Nokia patendiportfelli väärtust. Kuna Stephen Elop liigub koos mobiiliüksusega tagasi Microsofti, siis jääb õhku oluline küsimus – kellest saab ettevõtte järgmine juht.

Vandenõuteoreetikud saavad oma Elopi-teooriale tuult tiibadesse. Teooria kohaselt eksportis Microsoft Elopi Nokiasse, et see hävitaks ettevõtte väärtuse ja Microsoft saaks Nokia telefonide äri odavalt endale.

Ilves näeb Nokia aktsiale tõusu.

Paralleele saaks tõmmata Ericssoni restruktureerimisest. Aktsia liikus siis kolme dollari pealt 20 dollari peale.

 

Äripäevale teadaolevalt omab Ilves mitukümmend tuhat Nokia aktsiat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755