18. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

136 päeva pärast muutub senine maksesüsteem

Eesti Panga spetsialist Rainer Olt ütles ühtse Euroopa maksesüsteeme selgitaval seminaril, et 136 päeva on SEPA tähtajani, kus ettevõtted peavad asendama senised BBAN kontonumbrid IBAN kujule.

Firmad peavad muutma arvete kogumise e-arve põhiseks, sest otsekorraldus lõppeb ja asendatakse e-arve püsimaksega.

Raamatupidaja.ee SEPA teemalisel seminaril ütles Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide  osakonna  juhtiv spetsialist Rainer Olt, et maksed on piiriüleselt kiiremaks läinud. „Pikaajaliselt on tegemist säästuga, sest on ühtsed pangaülekannete tasud. Siseriiklik ja välismakse on sama teenustasuga, soodsamad teenustasud jäävad pangasisestele arveldustele. Juba praegu on meil Eestis kõik kaardimaksed üle-euroopaliselt kehtivad.“

SEPA maksekorralduse eelised:• Võimalus tasuda piiriüleselt tarbitud toodete/teenuste eest oma Eestis asuvalt pangakontolt.

• Maksjate turvalisus on tagatud.• Ühtsed makselahendused üle Euroopa, tulevikus on 1+1 ehk üks pangakonto ja üks pangakaart

Uuest aastast tuleb turule uus toode, mida kindlalt on juba üks pank ka otsustanud pakkuda - SEPA otsekorraldus. „See on hea võimalus maksta arveid välismaal, näiteks õppemaksud või üüriarved,“ selgitas Olt.

Eraldi rõhutas Olt SEPA rahvusvahelisuse punkti – ettevõtetel on lihtsam arveldada välismaal, kasutades Eestis asuvat pangakontot või kasutada mõnes teises euroala riigis asuva panga soodsamaid teenuseid. „Kui ettevõtted mõtlevad, et saavad paremaid pangateenuseid välismaal, siis paneb see pingutama ka Eestis olevaid pankasid ning pakkuma paremaid tingimusi ettevõtetele,“ prognoosis Olt pangandusturu muutusi tulevikus.

E-arve püsimakseteenus tuleb kasutusele ning  see eeldab ettevõttetelt e-arve võimekust.

Mis muudatused peab ettevõtja ära tegema ja millega arvestama?• BBAN tuleb asendada IBAN numbriga ehk seni arveldusarve alguse numbrid näiteks 22… tuleb muuta rahvusvahelisteks numbrikoodideks. Kõigil ettevõtjatel on kohustus alates 1.veebruarist 2014 kasutada maksete tegemisel ja arvete esitamisel kontonumbrit ainult IBAN kujul.

• Tuleb muuta arvetekogumine e-arve põhiseks, sest otsekorraldus lõppeb ja asendatakse e-arve püsimaksega• Saates kell 17.00 maksekorralduse panka, ei lähe see samal päeval kohale. Pankadel on ühene kohustus, et raha laekub hiljemalt järgmisel päeval arvele.Olt selgitas, et kindlasti läheb keeruliseks näiteks ehitusettevõtetel, kus firma maksab hommikul arve poodi ära ja saadab juba pooleteise tunni pärast töömehed poodi kauba järele. „Aega on jäänud vähe, ei ole plaani B,“ rõhutas Olt olukorra tõsidust.

Ettevõtja kasu SEPA-st

• Raha ning aja kokkuhoid – SEPA annab ettevõtetele võimaluse teha kõiki makseid ühelt keskselt pangakontolt. Pärast 1. veebruari 2014 on maksete tegemine lihtsam ning kõik väljaminevad ning sissetulevad maksed on ühtses formaadis.• E-teenused – SEPA makseid saab kombineerida innovaatiliste ning mugavate teenustega (näiteks e-arve ja mitmesugused maksmisvõimalused internetis).• Rahvusvahelisus – ettevõtetel on lihtsam arveldada välismaal, kasutades Eestis asuvat pangakontot või kasutada mõnes teises euroala riigis asuva panga soodsamaid teenuseid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755