Autor: Indrek Kald • 19. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti toetab elektrooniliste arvete esitamist riigihangetel

Valitsus toetab Euroopa Komisjoni ettepanekut töötada välja e-arve standard, mis on järgmine samm täielikult elektrooniliste riigihangete  korraldamiseks.

E-arvete standard valmib komisjoni tellimusel pärast direktiivi vastuvõtmist. Kava järgi peavad hankijad aktsepteerima standardile vastavaid e-arveid, üleminek e-arvetele toimub hiljemalt 2018. aastal. Komisjoni ettepaneku üks eesmärk on saavutada 2016. aasta keskpaigaks liikmesriikide täielik üleminek e-hangetele. See tähendab, et kõik menetluse etapid alates hanke avalikustamisest kuni maksmiseni toimuvad elektrooniliselt.

Komisjoni hinnangul võimaldab see riigihangete tõhusust maksimaalselt suurendada ning Euroopa ettevõtetel, eelkõige väike- ja keskmise suurusega ettevõtetel täielikult ära kasutada digitaalse ühtse turu eeliseid, teatas rahandusministeerium.

Ministeerium tegeleb e-arvete juurutamisega tugiteenuste ühendamise projekti raames. "E-arveid saab praegu vastu võtta 123 ehk ligi pool riigiasutustest. Tegeleme juba praegu aktiivselt direktiivi eesmärgi täitmisega, et muuta e-arveldamine riigiasutustes reegliks, kuid see vajab ka erasektorilt laialdasemat e-arvete kasutuselevõttu," selgitas rahandusministeeriumi asekantsler Agris Peedu.

Samuti toetab Eesti komisjoni meetmeid elektroonilistele riigihangetele täielikuks üleminekuks Euroopa Liidus. Eesti e-riigihangete keskkond loodi 2011. aastal, praegu on e-hangete osakaal ca 40%. Aasta algusest kehtima hakanud seadusemuudatuse järgi peavad riigiasutused tegema vähemalt 50% plaanitud riigihangetest elektrooniliselt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755