Autor: Sirje Rank • 24. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti veab Ülemkogul digituru teemat

Brüsselis täna algaval Ülemkogul on Eesti eestvedajaks Euroopa Liidu digitaalse teenuste turu väljaarendamist puudutavas teemaplokis - peaminister Andrus Ansip on palutud jagama Eesti kogemust.

Kaks nädalat tagasi saatis Ansip Ülemkogu eesistujale Herman Van Rompuyle ka kirja, milles tegi rea ettepanekuid kasutada Eestis juba töötavaid mugavaid e-lahendusi kogu Euroopa Liidus.

Täna ilmus Ansipilt samal teemal arvamusartikkel väljaandes European Voice.

"Eestis peab isiklikult kohal olema vaid siis, kui abiellumisel on vaja jah-sõna öelda," kirjutab Ansip, muud asjad saab ajada ID-kaardi, arvuti ja mobiili abil.

Iga eestlane hoiab e-teenustega aastas aega kokku terve nädala, pluss säästetud paber. Majanduslik kasu küünib Ansipi väitel 2%-le SKPst.

Ansip ärgitab eelkõige digitaalset allkirjastamist ka Euroopas laiemalt kasutama ja liikmesriikide vahel tunnustama.

Täna algava Ülemkogu järelduste eelvariandis on sees nii e-identiteedi kui digitaalsete usaldusteenuste määrus, millega tuleb kiirkorras edasi liikuda. Sest aeg surub peale. Tuleval aastal vahetub nii Euroopa Parlamendi kui Euroopa Komisjoni koosseis, mis teeb seadusloomes ilmselt pika vahe sisse.

"On äärmiselt tähtis, et määrus enne Euroopa Parlamendi praeguse koosseisu mandaadi lõppu vastu võetakse," kirjutab Ansip. Ning et digiallkiri ka reaalselt laialdaselt kasutusele võetaks. Selleks tuleb muu hulgas jätkata tööd üle-Euroopalise platvormi välja arendamiseks (STORK 2.0).

Avalike e-teenuste alal soovib Eesti, et Euroopa Liidu raames kehtiks kodanikelt ja ettevõtetelt ühekordse andmete küsimise põhimõte. Selle jõustamiseks tuleb seada konkreetne tähtaeg, näiteks 2016. aasta.

Ülemkogul on plaanis kokku leppida suunised edasisteks sammudeks ühtse digitaalse turu loomise seisukohalt võtmetähtsusega valdkondades.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755