Autor: Kaisa Gabral • 29. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnu Samuel: laim on endiselt üleval

Arvutiekspert Tõnu Samueli sõnul pole kohtuotsus internetiturundaja Silver Teede edasist laimutegevust tema aadressil takistanud.

Internetis Samueli laimanud Teede peab maakohtu otsuse kohaselt valeväited ümber lükkama ning hüvitama tekitatud kahju. Samuti ei tohi ta Samueli kohta aasta jooksul sõna võtta.

"Olen otsusega enam-vähem rahul. Asjade kulg üllatas ainult selles osas, et kohtu korralduste täitmise venitamine polegi eriti karistatav. Samas on üsna tõenäoline, et ma asja tema vangistamiseni ajan, kuna vana laim on endiselt üleval. Ta on vabandanud, kuid hiljem uuesti laimanud ja seda on ta teinud ennegi. Hetkel ta rikub nii kohtumäärust kevadest, kui ka praegust kohtuotsust ja asjaga tegeleb edasi kohtutäitur," kommenteeris Samuel.

Arvutieksperdi sõnul peab Teede kohtuotsuse järgi lõpetama koheselt laimu avaldamise. "Kuna ta seda ei teinud, taotlen trahve ja areste. Raha peab ta ära maksma 60 päeva pärast jõustumist. Asi jõustub 30 päeva pärast, kui keegi otsust edasi ei kaeba. 11 150 pole moraalne, vaid otsene kahju tema tegevusest," selgitas Samuel.

Tartu maakohtu eilse otsuse kohaselt peab Teede hüvitama Samuelile tekitatud moraalse kahju 11 150 euro ulatuses. Teede nimetas Samueli erinevates kanalites (Facebook, Twitter, foorumid jms) spämmeriks, vaimuhaigeks ja kriminaaliks. Lisaks keelas kohus Teedel internetikanalites Samueli kohta andmete avaldamise, mis võivad kahjustada Samueli mainet ja huve. Teede tegevuse tagajärjel kaotas Samuel kliendi, mistõttu jäi tal kolme aasta jooksul teenimata 10 800 eurot.

Samueli kinnitusel on tegu väga olulise teemaga. "Mind häirib piiramatu laimamine kõigis kanalites, aga peamiselt kommentaariumites. Samas mulle ei meeldi tsensuur. Praegu on reaalne olukord selline, et anonüümne sõim kommentaariumites püsib alles. Samas, kui ma oma nime alt väidan mõnda fakti, siis see kustutatakse Delfi-Leedo juhtumi hirmus," märkis ta.

"Ma ei arva, et anonüümseid kommentaare peaks keelama, aga võiks olla meetod, et ma autendin ennast reaalse isikuna ja räägin iseenda eest. Ning seejuures vaikimisi ma näen ainult neid, kes on minuga vähemalt samal tasemel autenditud. Inimestel oleks alles võimalus anonüümselt trollida, aga neil poleks publikut. Ja 50% koliks kohe nimelisse kommentaariumi, kus kvaliteet on parem," vastas Samuel küsimusele, kuidas võiks lahendada anonüümsete kommenteerijate ja spämmijate olukorda.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474