31. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehinguinfo hoiab revidendi kaugemal

Maksu- ja tolliameti töös on kontrollimine oma olemuselt tagajärgedega tegelemine ning selle võrra ka kallim ja vähem tulutoov, selgitab maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe.

Arvestades praegu levinud skeeme, kus kasutatakse fiktiivseid arveid ning käibemaksu n-ö keerutatakse läbi mitme varifirma ja riigi, ei käi tulemuste paranemine kontrolliressursi suurendamisega sugugi käsikäes. Jätkusuutlikuks lahenduseks on ikkagi selliste skeemide ennetamine.

Võrreldes revidentide massilise juurdepalkamisega on tehinguinfo elektroonilise deklareerimise ettepanek kahtlemata odav lahendus, nagu tõdes ka majandusanalüütik Maris Lauri 30. oktoobri Äripäevas. Oleme varemgi viidanud, et näiteks nende 9700 ettevõtte kontrollimiseks, kes praegu käibemaksu sisuliselt ei maksa (kusjuures tegemist ei ole eksportööridega), läheks meil olemasolevate jõududega 11 aastat.

Juba praegugi kulub ligikaudu 70 protsenti maksuameti kontrolliressursist just käibemaksuga seotud kontrollidele. Tehingupartnerite info aitab seda ressurssi oluliselt paremini ja suunatumalt kasutada. Muu hulgas vähendab see ka ausate ettevõtjate põhjuseta tülitamist. Selline lahendus lähtub tegelikult just ettevõtjate soovitusest suunata kontrolliressurss maksupetturitega tegelemiseks, võimaldades neid lihtsalt kiiremini ja paremini tuvastada.

Mis puudutab ettevõtjate kahtlusi andmeturvalisuse osas, siis eks need ole tavapärased iga uuenduse puhul. Arvestades, millised andmehulgad maksu- ja tolliametil juba täna olemas on nii füüsiliste kui juriidiliste isikute kohta, ei kujuta info lisandumine tehingupartnerite kohta väga suurt riski kasvu. Seda enam, et antud info on meie jaoks juba praegugi soovi korral kättesaadav. Lisavormil kajastuvad kokkuvõtvalt vaid andmed äriühingute vahel Eestis tehtud tehingute kuupäevade ja summade kohta. Füüsiliste isikute ega tehingute sisu kohta pole ametil plaanis infot koguda.

Infoturbe osas teeme koostööd nii riigi infosüsteemide ameti kui andmekaitseinspektsiooniga ning veel sel aastal investeeritakse infoturbesse 100 000 eurot. Lisaks tellime sõltumatult audiitorilt vastava auditi niipea, kui tehnoloogiline lahendus on paika saadud ja kokku lepitud.

On tõsi, et konkreetsed tehnoloogilised lahendused tehinguinfo esitamiseks on alles väljatöötamisel, mistõttu me ei oska veel rääkida nende hinnast ja rakendamise üksikasjadest. Aga niipea kui need kava kohaselt novembris olemas on, arutame ettevõtjatega juba täpsemalt pinnalt edasi.

Autor: Peep Talimaa, Egon Veermäe

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755