Autor: Ave Lepik • 4. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuvõla ajatamise taotlemine muutus lihtsamaks

Sarnaselt füüsiliste isikutega saavad nüüd ka juriidilised isikud esitada maksuvõla lihtsustatud ajatamise taotluse e-maksuametis.

Maksu- ja tolliameti tulude osakonna juhataja Triin Raaper selgitas, et seni oli võimalus esitada taotlus maksuvõla osade kaupa tasumiseks e-maksuameti kaudu vaid füüsilistel isikutel, kui nende maksuvõlg jäi vahemikku 50 kuni 600 eurot.

„Novembri lõpust saavad aga lihtsustatud ajatamise taotluse esitada elektrooniliselt kõik isikud, kelle maksuvõla summa koos intressiga on kuni 3200 eurot. Uus teenus annab võimaluse e-maksuameti kaudu taotluse esitamiseks umbes 5000 füüsilisele isikule ja 8000 juriidilisele isikule. Nende ligi 13 000 võlglase maksuvõlg kokku on 12,5 miljonit eurot, millele lisandub intress,“ rääkis Raaper.

Uus teenus võimaldab ajatada senisest kiiremini ja vähema ressursikuluga väikesi maksuvõlgasid ning on mõeldud ennekõike lühiajaliste makseraskuste ületamiseks.

„Näiteks selle aasta jooksul on ajatamise taotluse esitanud e-teenust kasutades 342 füüsilist isikut,“ märkis Raaper.

Juhul, kui maksuvõlg on üle 3200 euro, kui soovitakse graafikut poolest aastast pikemaks perioodiks, kui soovitakse muuta olemasolevat ajatamise maksegraafikut, samuti kui tasumata on näiteks sunnirahad või trahvid, peab taotluse esitamiseks pöörduma teenindusbüroosse või saatma taotluse postiga või e-postiga. Samuti ei saa uut e-teenust kasutada juhul, kui maksuvõlg on solidaarne või vaidlustatud, võlg on juba kohtutäiturile edastatud või kui eelnev ajatamise graafik on kehtetuks tunnistatud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755