8. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tark maja annab omanikule vabaduse

Nutisüsteemidel toimivate majade eesmärgiks on säästa omanike raha ja aega ning päästa tülikatest lisaliigutustest.

"Aeg on raha ja raha on vähe" on ütlus, mis igapäevaelus end tihtipeale meelde tuletab. Targa maja lahendused ongi loodud eesmärgil raha ja aega säästa. Kõige suurem rahaline sääst on kütte, ventilatsiooni ja jahutussüsteemide automatiseerimisel ning seadistamisel vastavalt omaniku kohalviibimisele. Mugavusvahendid - valgus ja multimeedia - säästavad eelkõige inimese aega, kuigi rahaline sääst seal tihtipeale ei avaldu. Meeldiv on tulla elamusse, kus valgustus ning küte töötavad vastavalt elaniku enda eluviisile kuni peensusteni ning muusika või televisioon hakkavad tööle täpselt vajalikul hetkel ja juba eelprogrammeeritud helitugevusega.

Kuna nõudlus tarkade lahenduste järele üha suureneb, siis Oma Maja vaatab üle, missugused targad lahendused on juba praegu reaalsus.

Pakutavad süsteemid ja tooted

Lauri Lotamõis, InDome OÜ: Kasutame Eestis ainulaadset juhtmevaba koduautomaatikat, kus signaali edastamine erinevate sõlmede vahel käib läbi raadiosageduse standardi Z-Wave. Tegemist 868,4 mHz lainepikkusel leviva madalsagedusega, mis levib väga hästi läbi seinte ja lagede. Lisaks on toitel olevad seadmed võimelised signaali pikendama, luues omavahel mesilaskärge meenutava võrgu - mida rohkem seadmeid, seda kindlam võrk. Meie pakutavad lahendused põhinevad kõik Z-wave lahendusel, see pole seotud kindla tootja, vaid standardiga.

Ergo Sartakov, Targa Maja Lahendused OÜ: Praegu tegeleme süsteemidega, mis jooksevad KNXi, Bacneti, Loni, Mod-busi ja M-busi protokollidel. Samuti on meil raadio teel juhitavad kontrollerid. Seega midagi uut ei ole, need maailmas kõige laiemalt levinud süsteemid.

Heiki Jürissaar, Natural House OÜ: Standardina kasutatakse targa maja lahendustest kütte ja ventilatsiooni juhtimist, samuti on juhitavad maja valgustus, turva-, audio- ja videosüsteemid. Inimesed, kes tahavad olla priid suvel iganädalasest muruniitmisest, saavad ka selle lahendatud.

Juri Reitsakas, Võrguvara AS: Kasutame hajutatud tarkust ja avatud standardeid. Iga alamsüsteemi tootja pakub omal alal tarka juhtimist: soojuspumba tootja teab, kuidas soojust paremini toota, ventilatsiooni seadme tootja, kuidas õhku vahetada jne. Meie ülesanne ei ole üle võtta nendelt seda, mida nad hästi oskavad, vaid panna nad omavahel suhtlema ja koostööd tegema. Kuna alamsüsteemid räägivad erinevat keelt (protokollid), siis meie süsteem Mediator töötab tõlkijana alamsüsteemide vahel.

Populaarseimad lahendused

InDome: Populaarseim on küttesüsteemi automatiseerimine, lisades siia järk-järgult kogu targa kodu funktsionaalsust - ühekordse investeeringuga soetatud kontrolleris on ju see kõik juba sees olemas. Teine populaarne pool on maja jälgimine, koos küttega, just suvilaid silmas pidades. Ühest küljest kindlustatakse maja vee külmumise vastu ja teisalt on alati võimalik suvilas toimuval silma peal hoida.

Natural House: Uus trend on ise oma aias või kasvuhoones rohelise kasvatamine. Kasvuhoones saab panna luugid avanema ja sulguma automaatikaga ning liita kastmine automaatikaga. Kõik selleks, et kui inimene on eemal, siis taimed on kastetud ja temperatuur õige.

Targa Maja Lahendused: Ühiskondlikes hoonetes tegeleme põhiliselt ventilatsiooni ja sisekliima juhtimisega, eramute puhul lisanduvad veel valgustuse ja multimeedia juhtimine. Eramute puhul on kindlasti nõudlus suurenenud, kuid riigihankeid on märgatavalt vähemaks jäänud.

Võrguvara: Esimesel kohal on kütte, ventilatsiooni ja jahutussüsteemide juhtimise konsolideerimine, järgneb valguse juhtimine.

Esimene soovitatav lahendus

InDome: Kui ei soovita kogu lahendust kohe paigaldada, siis alustada saab juba väga lihtsasti. Z-Wave tehnoloogia on tänu juhtmevabadusele äärmiselt paindlik ning alustamiseks on vaja kontrollerit ja paari seadet, mida jälgida ja juhtida. Alustamiseks sobib väga hästi näiteks kütte, valgustite või koduvalve funktsiooni tekitamine. Sõltuvalt maja suurusest jääb selline investeering üldiselt alla tuhande euro ning annab samas aimu selle standardi võimalusterohkusest.

Natural House: Maja ehitamisel oleks mõistlik kaabeldus konstruktsioonidesse laiali vedada, et hiljem saaks seadmeid paigaldada tahtmise ja vajaduse järgi. Võib panna ka raadiolingina, aga õhk on erinevatest võrkudest juba niigi paks.

Targa Maja Lahendused: Kohe annab kõige suurema efekti optimaalne küttejuhtimine, mida juhitakse vastavalt nn comfort-, night- ja standby- funktsioonidega. Süsteem pannakse tööle kliendi elutempo järgi.

Võrguvara: Juba maja ehitades soovitame teha targa maja valmiduse ehk vähemalt juhtmed ära vedada. Näiteks kui algselt kardinaid ei soovita juhtida, võiks kardinate mootorite jaoks juhtmed paigaldada, et hiljem saaks neid lisada. Investeering juhtme paigaldamisse ehitamise hetkel ei ole väga suur ja kindlasti on see väiksem kui hiljem lisada.

Hinnaklassid

InDome: Selline IT-riik nagu Eesti hakkab üha enam silma jääma ka koduautomaatika vallas. Kui mingi ajani oli meil palju Jaan Tatika tüüpi inimesi, kes ise üritasid erinevatest komponentidest automaatikat kokku panna, siis nüüd saab juba rahumeeli soetata täiesti reaalselt toimivaid seadmeid, millest järk-järgult kogu süsteem üles ehitada - suurte meeste lego. Hinnaklass koduautomaatikal on vajunud juba nii alla, et vahet ei ole, kas soetate uue teleri või alustate sama raha eest kodu turvalisemaks ja säästlikumaks muutmist. Hinnaklass on neil seadmetel mõnevõrra erinev, samas ka funktsionaalsus. Näiteks dimmeri (valguse reguleerija) moodul maksab 64 eurot ja uputuseandur 49 eurot. Kontrollerite hinnad algavad 200 eurost ja meie poolt esindatava Fibaro kaubamärki kandva lipulaeva kontrolleri HC2 hind on praegu 599 eurot.

Targa Maja Lahendused: Tootevalik, mida me kasutame, on üsna lai. Erinevate süsteemide seadmetel on erinev hind, lisaks sõltub hind tootjast ja tootjamaast. Euroopa tooted on kallimad, Hiina tooted odavamad, kuid töökindlusega on ka hiinlased end tõestanud.

Paigaldus

InDome: Kõiki meie pakutavaid seadmeid on võimalik ka ise paigaldada, ühendamise skeemid on kaasas ning lambilüliti vahetamisest keerulisemat elektriskeemi vaadata ei tule. Paljud seadmed on lihtsalt plug and play ning töötavad kas patareidel või on lihtsasti seinapistikusse pistetavad (nutipistik). Seadmete omavaheline seadistamine on tehtud läbi eestikeelse kasutajaliidese lihtsaks ja arusaadavaks. Seadmed hooldust ei vaja.

Targa Maja Lahendused: Seadmed paigaldavad meie tehnikud. Sõltuvalt seadmetest paigaldatakse need kas elektrikilpidesse või seintesse ja torudesse. Üldjuhul on need süsteemid hooldusvabad, teatud perioodidel võiks teha restarti, et süsteemid saaksid tarkvara uuendused vastu võtta.

Võrguvara: Siin ei ole midagi erilist - kilbitootja paneb kokku kilbi, elektripaigaldaja paigaldab juhtmed ja ühendab seadmed, meie häälestame süsteemi ja teeme kasutajaliidese.

Seadmekomplektide tasuvusaeg

InDome: Tasuvusarvustusi otseselt me teinud ei ole, küll aga on meil klientidelt väga positiivset tagasisidet. Nimelt klient, kes kasutas korteri kütmiseks elektriradiaatoreid ja soetas meie süsteemi kogu küttesüsteemi kontrollima, hoidis enda sõnul juba esimese paari talvekuuga kokku elektriarvelt 25-30%. Päris tasuvusaega sellise koduautomaatika juures üldiselt polegi mõistlik taga ajada, sest lisaks kokkuhoiule on arvestatav turvalisuse tõus nii pereliikmetele kui ka kodule endale, mis annab lisaväärtust kogu süsteemile.

Natural House: Kütte-, ventilatsiooni- ja valgustuslahendused tasuvad end kiiresti. Eelduseks on muidugi õigesti projekteeritud küte ja ventilatsioon. Audio- ja videosüsteemid on rohkem elustandardi küsimus ja otseselt sisse ei too.

Targa Maja Lahendused: Tasuvusaeg on äärmiselt suhteline ja sõltub sellest, mis funktsioone ja juhtimisi kasutatakse, kui palju mõeldakse energiasäästule ja kui palju mõeldakse mugavusele, ajakokkuhoiule ja tervisele. Kui tasu on tervis ja aeg, siis on kokkuhoid suur. Küttesüsteemi juhtimise korral on aastas kokkuhoid 15-40% võrreldes tavalise lahendusega.

Võrguvara: Eraldi seadmetele tasuvusarvestust ei ole teinud ja seda on meie lahendusel ka raske teha. Seadmed on valitud sellisena, et nad saaksid teha teistega koostööd. Tihti on seade, mis on võimeline meeskonnas töötama, kallim kui seade, mis seda teha ei taha. Meie arvamusel on targal majal kolm eesmärki: sääst, turvalisus, mugavus, ja kuna meie lahendus on kui rätsepaülikond, siis klient otsustab ise, mis eesmärgi saavutamisse ta rohkem investeerib ja millisesse vähem. Projekti reaalset tasuvusarvestust on võimalik teha juhul, kui klient panustab 100% säästu eesmärgile ja jätab investeeringud turvalisusesse ja mugavusse tegemata, kuid selliseid projekte meil ei ole olnud.

Turvalisus

InDome: Süsteem on võrreldes näiteks wifi võrguga tunduvalt turvalisem. Ühes võrgus olevad seadmed saavad kontrollerilt oma unikaalse ID ja aadressi. Isegi kui keegi soovib teise Z-Wave kontrolleriga mõne seadme ülesandeid üle võtta, ei ole see võimalik, sest üks seade võib korraga kuuluda ainult ühte võrku. Võrgust eemaldamiseks aga on tarvis selle seadme füüsilist olemasolu.

Natural House: Kõige populaarsemad on avatud süsteemid, mida saab ise vastavalt vajadusele arendada, kellelegi selle eest autoritasu maksmata. Samas süsteemi kindlus rünnakute vastu on ikka nii, et mida kinnisem süsteem, seda kindlam.

Targa Maja Lahendused: Seadmed on küberrünnakute vastu küllaltki turvalised, näiteks on selleks ka RKASi süsteemidel kaughaldamiseks erinõuded.

Võrguvara: Selles aitab meie enam kui 15aastane kogemus arvutivõrkude ja IT-süsteemide ehitamises ja turvamises. Meil on kogemusi pangavõrkude turvamisel ja me suudame ka kodulahenduse piisavalt turvaliseks teha. Selleks on meil mitmeid lahendusi, sh krüpteeritud ühendused.

 

Autor: Joosep Laik, Kristi Malmberg

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755