9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgasurve sunnib pingutama

Kui töötajad küsivad palka juurde, selle asemel et naaberriigis töötamise kasuks otsustada, on see pigem hea kui halb. Nn positiivne palgasurve sunnib ettevõtjaid efektiivsuse suurenemise nimel pingutama ja hoiab ka töötajate motivatsiooni, kirjutab palgainfoagentuuri juht Kadri Seeder.

Palgasurve positiivset mõju näeme näiteks info­tehnoloogia sektoris, kus noored vihased mehed julgevad palka küsida ning seda toetab tugev kvalifitseeritud tööjõu puudus ja avatus rahvusvahelisele konkurentsile. Selle tulemusena on kasvanud palgad jõudsas tempos, samas on suurenenud tootlikkus.

Eesti palgaturgu iseloomustavad suured palgakäärid nii sektorite kui ka ametiala sees. Meil on ettevõtteid, mis maksavad rahvusvahelisel tasemel konkurentsivõimelist töötasu, ja ettevõtteid, mille keskmine palk jääb miinimumpalgast madalamale. Need erinevused suurenevad. Kuna palgainfo on konkurentsiküsimus, siis vahetavad omavahel infot vähesed tööandjad, mis ­aitab omakorda kaasa palgatasemete suurele erinevusele.

Eesti palgaturu paindlikkusel on nii häid kuk halbu külgi. Loe pikemalt Äripäeva pabervälljaandest.

Autor: Vilja Kiisler, Kadri Seeder

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112