Autor: Indrek Kald • 19. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu komisjon ei toeta kaardimakse vahendustasu piiramist

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon ei toeta kaardimakse vahendustasude piirmäärade kehtestamist, kuna see võib pärssida vaba konkurentsi ja uute pakkujate turuletulemist.

Komisjoni esimehe Arto Aas (Reform) sõnul peaks Euroopa Komisjon keskenduma sammudele, mis suurendavad makseteenuste läbipaistvust ja turu avatust.

"Elektrooniliste makseviiside kasutamine sularaha asemel on odavam ja turvalisem, samuti vähendab see varimajanduse osakaalu. Samas ei toeta me administratiivselt kehtestatud vahendustasude piirmäärasid, sest see ei soodusta turul konkurentsi ning võib seada löögi alla teenuste turvalisuse ja arendamise," ütles ta pressiteates.

Kaardimaksete vahendustasusid reguleeriva määruse eelnõuga seatakse kaardimaksete vahendustasudele ülempiiriks 0,2% deebetkaartidele ja 0,3% krediitkaartidele. Eelnõu keelab ka kliendilt täiendava teenustasu küsimise.

Määrusega soovitakse vähendada sularaha kasutamist, suurendada elektroonilisi makseid ja alandada kaardimaksete hindu. Samuti kõrvaldada konkurentsi takistavad asjaolud, eelkõige kaardi- ja internetimaksete puhul. Määrusega aidatakse kaasa ühtsete tehniliste standardite kehtestamisele ning kaardi-, interneti- ja mobiilimaksete koostoimimisele.

Makseteenuste direktiivi eelnõu täiendab kehtivat 2007. aasta direktiivi. Euroopa jaemaksete turul on viimaste aastate jooksul toimunud kiire innovatsioon. Arenenud on uued makseviisid nagu interneti- ja mobiilimaksed ning eriti kaardimaksed. Nimetatud makseviiside piiriüleseks toimimiseks on määrava tähtsusega tehniline standardimine ja koostalitlusvõime, et maksjad, makse saajad ja nende makseteenuste pakkujad suudaksid omavahel suhelda.

Direktiivis vajavad täiendamist kaubandusagente, piiratud võrke, mobiilioperaatorite m-makseid ja pangaautomaatide käitajaid puudutavad sätted. Samuti puudutab see maksetehinguid Euroopa Majanduspiirkonnast väljaspool tegutseva teenusepakkujaga ja muudes ELi riikide vääringuis. Liikmesriigiti on vahendustasude tase ja kohaldamine väga erinev ning eksisteerivad kaardisüsteemide eeskirjad, mis takistavad turgude integreerimist.

Eesti toetab kehtiva makseteenuste direktiivi ajakohastamist, mille eesmärk on suurendada maksete turu integreeritust ja läbipaistvust, tagada tarbijate huvide kaitse, edendada innovatsiooni ja turvalisust ning parandada liikmesriikide eeskirjade kooskõla direktiiviga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755