Autor: Romet Kreek • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amazon.comil oli meeletu kulude kasv

Amazoni tahtel võita klientide lojaalsust, võttes üleriigilised saatmiskulud ja online-videote ligipääsukulud enda kanda, on piirid, vahendab Bloomberg.

Kuna tegevuskulud hüppasid 20%, ei suutnud Amazon.com täita neljanda kvartali tulemustega analüütikute ootusi. Ettevõte teatas, et kaalub 79dollarilise aastahinnaga Prime-teenuse hinna esmakordset tõusu.

Amazoni kulud kasvavad, kuna juhatuse esimees Jeff Bezos külvab raha ladude loomisesse, et kiirendada tarneid, ja kojukandedroonide uurimisele.

„Nad lansseerivad droonidega tarneid, kuid kui sa ei suuda kasumiootusi täita, investeerides riskantsetesse tehnoloogiatesse, võid saada kõrvetada,“ ütles Garnteri analüütik Gene Alvarez.

Eile järelkauplemisel kukkus Amazon.comi aktsia 13%, 352 dollarile.

Ettevõtte kvartalikasumiks kujunes 239 mln dollarit ehk 51 senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid 69sendist kasumit aktsia kohta. Tegevuskulud hüppasid 20,9 miljardilt dollarilt 25,1 miljardile dollarile.

Pühadehooaja kvartalikäive tegi väikseima kasvu alates 2008. aastast. Käive kasvas 20%, 25,6 miljardile dollarile.

Amazon.com prognoosis, et esimese kvartali käive tuleb 18,2 ja 19,9 miljardi dollari vahele. Analüütikud ootavad 19,7 miljardi dollarilist käivet. Ärikasumiks prognoositi miinus 200 mln dollarit kuni pluss 200 mln dollarit.

Amazon.comi aktsia on tõsiselt ülehinnatud. P/E on 695.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755