Autor: Juuli Laanemets • 10. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1800 MHz sagedusalas korrastatakse operaatorite sageduskasutust

Kolmapäeval, 12 märtsil korrastatakse mobiilsideoperaatorite sagedusala kasutust. Sellel ajal võib olla häiritud 4G ja 2G võrgu töö.

Vastavalt Eesti raadiosagedusplaanile kehtib 12. märtsist muudatus, millega korrastatakse 1800 MHz sagedusalas mobiilsideoperaatorite sageduskasutust. Korrastamine toimub ühiselt kõigi kolme operaatori (EMT, Elisa, Tele2) võrgus 12. märtsil ajavahemikus 00:00 kuni 08:00.

• 4G võrgus võivad sel ajal tekkida sidekatkestused 1800 MHz sagedusel, kuna kõigi operaatorite LTE tugijaamad lukustatakse sageduste ümberjagamiseks.

• 2G võrgu töös võib samuti esineda häireid, mis mõjutab eelkõige kõneside teenust.

• Kõned 3,5G võrgus toimivad tõrgeteta kõikide operaatorite võrkudes üle Eesti.

Operaatorid teavitavad ümberkorraldustest ning sellega seotud sidekatkestustest oma kliente.

Sageduskasutuse korrastamisega tõstetakse iga operaatori seni mitmes osas paiknevad sagedusplokid kokku ja moodustatakse igale operaatorile terviklik sagedusvahemik. Muudatus on vajalik, et muuta sageduskasutus efektiivsemaks ja kaotada ära mitmed senised kaitsevahemikud operaatorite sagedusplokkide vahel.

Laiem sagedusriba võimaldab lisaks võtta kasutusele uusi tehnoloogiaid ning parandada sideteenuste kvaliteeti, näiteks pakkuda suuremaid andmesidekiiruseid kuni 150 Mbps allalaadimisel ja kuni 75 Mbps üleslaadimisel.

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112