9. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fännid pole Apple'it maha jätnud

Märtsi lõpus San Franciscos aset leidnud aasta suurimal Apple'i messil Macworld/iWorld oli kohal hulganisti õunafirma tulihingelisi fänne, kes endiselt usuvad, et Steve Jobsi surm ei toonud kaasa n-ö kuldse ajastu lõppu.

1985. aastal alguse saanud Macworld/iWorld on Apple'i fännide jaoks aasta üks suursündmusi, kui San Fraciscos koguneb kümneid tuhandeid inimesi viimaks end kurssi kõigega, mis puudutab Apple'it. Paraku jäi 2009. aasta viimaseks, kus Apple ka ise kaasa lõi, kuid sellegi poolest on iga aasta üritusel kohal sadu riist- ja tarkvaratootjaid.

Kohapeal oli näha igasugu huvitavaid Apple'i seadmetele mõeldud innovaatilisi tooteid. Üks sellistest oli näiteks 350 dollarit maksev ja iPhone'i soojuskaameraks muutev Flir One või nutipliiats Livescribe 3, mis lubab pastakaga vihikusse tehtud märkmed üle kanda oma i-seadmesse, vajadusel koos heliga, ning edastada neid e-maili teel näiteks Wordi failina.

Kuid kõigist imeseadmetest hoopis huvitavam oli rääkida messile tulnud Apple'i toodete austajatega, kel igal ühel on oma arvamus Apple'i praegusest olukorrast.

Kõige rohkem üllatas mind inimeste positiivne meelestatus praeguse tegevjuhi Tim Cooki suhtes. Cook tundub pealiskaudsel vaatlusel Jobsi täielik vastand. Ta on malbe, ei otsi konflikti, räägib rahulikult ja rõhutatult, alati viisakas ja väljapeetud. Üldjuhul on see inimestele ka muljet avaldanud ning Apple'i aktsia langus ja näiv innovatsiooni puudumine pole inimesi Cooki vastu pööranud.

"Mulle ta meeldib. Ma tunnen, et ma võin teda usaldada ja tundub, et ta tõepoolest hoolib Apple'ist," ütles 20ndate alguses olev Steve. "Küll see aktsia ka järele tuleb, kui me mõne uue toote saame. Ma väga palju aktsia hinda ei vaata, sest ma väärtpaberitesse ei investeeri."

Apple vajab rohkem visiooniinimest, arvas Joseph, kelle esimene Apple'i toode oli iPod 2005. aastal ning kel on nüüd pea kõik õunafirma logoga tooted kodus olemas. "Steve oli suurepärane visionäär ja ma kardan, et Timil pole väga seda soont. Ma loodan, et kuuldused, et Steve jättis endast maha mitme aasta tegevusplaani, vastavad tõele."

Mis aga tulevikku puutub, siis siin lähevad inimeste arvamused totaalselt lahku. Apple'is 2000ndate alguses iTunesi tarkvara kallal töötanud Jeffi sõnul on firma eripära olnud just see, et nad on turule toonud tooteid, mida inimesed ei tea, et nad vajaks. "Ma loodan, et nad varsti tulevad ühe sellise tootega välja. Nad tõesti vajavad seda!," naeris Jeff ja lisas, et firmas on väga targad inimesed, kes ei lase Apple'il sarnaselt kahekümne aasta tagusele ajale varjusurma vajuda.

Apple tuli 2001. aastal välja iPodiga, 2007. aastal iPhone'iga ning viimane uus tootegrupp tuli 2010. aastal iPadi näol. "Sel aastal tuleb tõenäoliselt uus suurema ekraaniga iPhone, mille ma kindlasti ostan endale," ütles ülikoolis käiv Tacy. "Mind muud asjad nii väga ei huvita, aga suurema ekraaniga telefoni tahaks küll."

Üsna palju on juttu olnud uuest nutikellast, aga ma loodan, et Apple teeb selle korralikult, mitte nagu Samsung oma nutikella, arvas 1990ndate keskel esimest korda Apple'i arvuti soetanud Barry. "Ma isiklikult ootan, et see kell saaks teoks ja sellel oleks hulgaliselt minu tervist jälgivaid sensoreid. Nagu sa näed, ma vajan seda!" lisas naljatledes keskmisest kogukam keskeas mees.

Üldiselt aga inimesed usuvad, et mingisugune kell on tulemas ja loodavad, et see aitab Apple'il võita uusi kliente ning aktsiale elujõud uuesti tagasi sisse puhuda. "Eks see aktsia liikumine ole mulle viimasel paaril aastal meelehärmi teinud küll. Aga ma ostsin aktsiad 1998. aastal ja seni, isegi langusele vaatamata, olen ma tootlusega rahul. Maha ma neid veel ei müü," ütles enda sõnul kolm aastakümmet ehk esimesest Macintoshist alates Apple'i fänn olnud Nick. "Ma ei hakka ütlema, mida Apple tegema peaks. Küll aga on näha, et investorid on kärsitud. Samas polnud mõtet oodatagi, et Apple suudab säilitada sellist innovatsiooni tempot nagu vahepeal oli."

Suurema ekraaniga iPhone peaks sel sügisel saama tõsiasjaks. Tarnijatelt lekitatud info kohaselt läheb suurem ekraan tootmisse mais ja traditsiooniliselt sügisel on telefon poelettidel. Ekspertide hinnangul on väike tõenäosus, et me näeme kaua oodatud nutikella enne jõule ning tõenäolisem on Apple'i kell endale randmele saada alles 2015. aasta keskpaiku. Endiselt jääb õhku küsimus, kas suurema ekraaniga iPhone'ist ja nutikellast piisab, et Apple'i aktsia ellu äratada.

Autor: Fredy-Edwin Esse, Ave Lepik, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052