Autor: Indrek Kald • 15. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: risk ei puuduta vaid Windows XPd

Arvuti operatsioonisüsteemi Windows XP kasutajatoe lõppemine toob kasutajaile, sealhulgas ettevõtteile kaasa suurema turvariski, kuid uuendamata tarkvara arvutites on palju suurem probleem, teatas KPMG.

OÜ KPMG Baltics IT nõustamisteenuste juht Teet Raidma kommenteeris, et Eestis on XP kasutusel kuni 20 protsendis arvuteis, sealhulgas lisaks koduarvutitele endiselt tööarvuteis. "Pangaterminalid, tööstusautomaatika, ukse- ja valvesüsteemid on vaid mõned näited XP kasutuskohtadest, kus operatsioonisüsteemi ei õnnestu kiiresti vahetada," sõnas ta.

"Tuleb märkida, et vaatamata operatsioonisüsteemi tootja toe kadumisele säilitavad paljud tarkvaratootjad endiselt Windows XP toe enda tarkvaratoodete jaoks. Ettevõtted peaksid arvestama, et ka uuema operatsioonisüsteemi kasutamise korral on arvuti välistele rünnetele avatud, kui tema tarkvarakomponendid pole regulaarselt uuendatud," lisas Raidma.

Kodutarbijatel tuleks tema sõnul riskide vähendamiseks XP arvutites Microsofti toeta jäänud veebilehitseja ja turvatarkvara asendada kolmandate osapoolte poolt toodetud ja jätkuvalt toetatud tarkvaraga.

"Keerulisemaks teeb asja see, et XP on käibel arvutites, mis on seotud raskesti uuendatavate süsteemidega," märkis KPMG Suurbritannia andmekaitse ja talitluspidevuse meeskonna partner Stephen Bonner. Tema sõnul on hinnanguliselt viiendikus Ühendkuningriigi arvutites endiselt XP.

Kuigi aasta tagasi oli neid veel 25%, pole teatud aja jooksul näha, et XP-l jooksvate arvutite osakaal märkimisväärselt väheneks. "XP jääb meiega mõneks ajaks ning seda üsna ootamatutes kohtades. Pole ime, et pangad ja valitsusasutused teevad miljonites naeltes lisakulutusi, et tagada tugi ka peale 8. aprilli," viitas Bonner kasutajatoe lõppemise kuupäevale.

Tema sõnul huvitavad küberkurjategijaid suured massid ning nad pööravad oma tähelepanu levinumatele operatsioonisüsteemidele. Seetõttu ei ole tõenäoliselt oodata järsku XP masinate vastu suunatud rünnete arvu kasvu. Kuid see ei tähenda, et XP-l töötavaid arvuteid ignoreeritakse, kuna haavatavaid süsteeme saab ära kasutada spämmirobotitena ning küberrünnetes.

Erinevalt neist, kes proovivad hirmutada, vaatab Bonner KPMG teatel XP toe lõppemisele pragmaatilisemalt. "Tasub meeles pidada, kui palju iganenud tarkvara võib üldse leida meie arvutitest. Läinud aastal toimunud miljoni Java kasutaja uuringust selgus, et paljudel oli paigaldatud mitu Java versiooni. Keskmiselt oli ettevõtetes ja asutustes käibel üle 50 erineva Java versiooni ning enam kui pooltes võis leida Java üle viie aasta vanuseid versioone. Seega XP kõrval tasub meeles pidada, kuivõrd oluline on turvalisust silmas pidades pöörata tähelepanu  uuendamata tarkvarakomponentidele arvutites, mis kasutavad uuemaid Microsofti operatsioonisüsteeme," selgitas ta.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 155 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku üle 155 000 inimese. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltimaades kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755