14. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martens: e-valimiste kriitikas pole midagi uut

Elektroonilise Hääletamise Komisjoni esimees Tarvi Martens ütles pärast kohtumist Eesti e-valimiste kriitikutega, et nende etteheidetes pole midagi uut.

„Elektroonilise Hääletamise Komisjon on alati nõus kuulama ettepanekuid protseduuride täiendamiseks ja vaadeldavuse parandamiseks, kuid antud kriitika uut infot ei sisalda,“ sõnas Martens pärast kohtumist. „Samas analüüsitakse nii kohtumisel kõlanud kui ka varem tehtud ettepanekuid protseduuride ja tarkvara täiendamiseks ja võetakse neid ka vajadusel arvesse,“ vahendas komisjoni pressiteade Martensi sõnu.

Nädala alguses toimunud pressikonverentsil esinenud heidavad e-hääletamisele ette peamiselt kahte hüpoteetilist ohtu. Esiteks seda, et valija arvuti võib olla nakatunud pahavaraga. Teiseks seda, et e-hääletamise komisjoni kasutatavad seadmed ja protseduurid ei suudaks pahavara võimalikku kesksüsteemi sattumist tuvastada.

„Komisjon on esitletud riskidega alati arvestanud ning riskide maandamiseks on kasutusel konkreetsed meetodid,“ lausus Martens. Ta juhtis tähelepanu sellele, et kõigil kuuel korral, kui Eestis e-valimisi on korraldatud, pole ründeid tuvastatud. Rünnete tuvastamisvõime on Eestil kindlalt olemas.

Elektroonilise Hääletamise Komisjoniga kohtusid Jason Kitcat ja tema meeskond, kes esinesid nädala alguses elektroonilise hääletamise osas kriitilise avaldusega.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755