Autor: Kadrin Karner • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti elanik keskmisest eurooplasest osavam IT-teenuste tarbija

Eesti elanikud paistavad silma interneti kasutamisega keerulisemate teenuste puhul - internetipanga kasutajaid oli tervelt 73%, samal ajal kui ELi keskmine on vaid 42%, selgus Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ülevaatest.

Infotehnoloogiliste seadmete kasutus kasvab pidevalt, koduse internetiühendusega leibkondade arv ulatus 2013. aastal Eestis 80 protsendini, samale tasemele tõusis möödunud aastal ka interneti- ja arvutikasutajate osatähtsus. Internetikasutajate seas on oluliselt populaarsust kogunud ka sotsiaalvõrgustikud. Möödunud aastal küündis kasutajate arv Eestis 50 protsendini, samal ajal kui ELi keskmine näitaja oli 43 protsenti.

Info ja side ettevõtete müügitulu on viimasel kolmel aastal ületanud kriisieelse taseme, jäädes siiski eelmisel aastal 2012. aasta 1,51 miljardi eurose müügituluga samale tasemele. Telekommunikatsiooni ettevõtted teenisid 2013. aastal üle poole kogu sektori müügitulust. Ligi kolmandiku sektori müügitulust andis programmeerimine ning kümnendiku kirjastamine.

Koos müügitulu kasvu pidurdumisega on allapoole liikunud ka sektori tootlikkuse näitajad. Kogutootlikus lisandväärtuse põhjal vähenes ligi 14 protsenti ja tööjõukulude tootlikkus 10 protsenti. Samal ajal on suurenenud tööjõukulud, mis on hakanud pidurdama sektori ettevõtete efektiivsuse kasvu. Vahemikus 2010-2013 on info ja side ettevõtted loonud seitse tuhat uut töökohta ja eelmisel aastal ulatus keskmine nominaalpalk 1576 euroni.

Suurimad investeeringud põhivarasse tehakse jätkuvalt telekommunikatsiooni ettevõtetes, ulatudes 87 protsendini kõikidest info ja side ettevõtete investeeringutest, millele järgneb üheksa protsendiga programmeerimine.

2013. aastal tegutses info ja side valdkonnas ligi 3000 ettevõtet, mille puhul on põhiliselt tegemist alla kümne hõivatuga infotehnoloogia valdkonna mikroettevõtetega. Töötajate arv sektoris ulatus 19 700 inimeseni, moodustades kolm protsenti kogu tööhõivest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052