Norra sulges turvakaalutlustel e-valimiste eksperimendi

Norra on otsustanud turvakaalutlustele viidates lõpetada katsetused e-valimistega, mida prooviti riigi ja kohalike omavalitsuste valimistel nii 2011 kui ka 2013, vahendas bbc.com.

Valitsuse sõnul lõpetati katsed seetõttu, et norrakatel on hirm, et nende hääled võivad e-valimiste tulemusel avalikuks saada ning see omakorda võib kahjustada riigi demokraatlikke protsesse. Norra Kaasajastamise ameti sõnul oli küll olemas lai poliitiline soov lasta inimestel neti teel hääli anda, kuid vaadates viimaste katsete halbu tulemusi, veenduti, et valitsus peab raha kulutamise sellele projektile lõpetama.

2013. aasta uuring oli vastuoluline, kuna vahetult enne hääletamist ilmus e-hääletuse teemal karmi kriitikat. Samas kutsuti tarkvaraeksperte üles kirjutama hääletussüsteemi ümber, et kogutud andmed seeläbi paremini kaitstud oleks.

2013. aasta katsete edu seisnes aga selles, et 38 protsenti katses osalenud 12 linna 250 000 elanikust hääletas interneti teel. Norra Sotsiaaluuringute Instituut juhtis riigi ja selle elanike tähelepanu ohule, et e-hääletamine toimub keskkonnas, mida nimetatakse kontrollimata keskkonnaks. Selline keskkond võib kaasa tuua olukorra, kus inimese hääle andmisesse ja hääletamisotsusesse võidakse sekkuda.

Uuringust selgus, et väga väike hulk inimesi – 0,75% kõikidest 2013. aastal e-hääletanutest, said anda oma hääle kaks korda – ühe korra e-hääletades ning teist korda valimisjaoskonnas.

Norra otsus e-hääletamise katsetamine lõpetada, langetati üsna varsti peale seda, kui Suurbitannia Valimiskomisjoni juht Jenny Watson teatas, et Suurbitannia peaks võimalikult kiiresti e-valimised käivitama, kuna see aitab peatada just noorte valijate langustrendi.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 105
Mari Sarapuu
Mari SarapuuIT konverentside programmijuhtTel: 5372 1821