Autor: Sirje Rank • 30. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon: Apple sai Iirimaal illegaalset riigiabi

USA tehnoloogiafirma Apple ei järginud Iirimaa ametivõimudega kooskõlastatud maksuskeemides rahvusvahelisi standardeid ning võib olla sunnitud sel moel saadud illegaalse toetuse tagasi maksma, teatas täna Euroopa Liit.

Euroopa Liit leiab, et Iiri ametivõimudega 1991. ja 2007. aastal sõlmitud maksukokkulepetes on rikutud printsiipi, kus teenuste ja kaupade müügil kontserni enda harude vahel peab hind kujunema vabal turul valitsevate tingimuste alusel, vahendas agentuur Bloomberg.

Ehk siis Euroopa Komisjoni esialgne hinnang on, et Apple on saanud illegaalset riigiabi. Erikohtlemine on moonutanud konkurentsi.

Iiri ametivõimud aktsepteerisid ilma numbritesse süvenemata Apple'i arvutusi kasumi osas, mis langeks Apple'i Euroopa operatsioonide arvele, nenditakse kirjas, mille läkitas EL juuni algul uurimist käivitades asjaosalistele ja mis täna avalikustati ELi veebilehel.

"Võimalik tagasimaksenõue puudutab abi, mis on saadud enne 2003. aasta juunit," teatas komisjon.

Huvitatud osapooltel, sealhulgas Apple'il, on kuu aega vastamiseks pärast komisjoni hinnangu avalikustamist Euroopa Liidu ametlikus teatajas.

Lisaks Iirimaa maksukokkulepetele Apple'iga on luubi all ka Luksemburgi ametivõimude kokkulepe Fiat Finance & Trade SAga ning Hollandi kokkulepe Starbucksiga.

ELis jääb maksude maksmisest kõrvalehoidmise tagajärjel aastas laekumata hinnanguliselt ligi triljon eurot maksutulu aastas. See on sama suurusjärk kui kogu ELi seitsme aasta eelarve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755