Autor: Merlin Mägi • 21. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mektorysse kerkib nutirakenduste testkeskkond Smart Lab

Eesti infotehnoloogia ettevõtted allkirjastavad TTÜ Mektory sünnipäeval, 25. novembril lepingu Smart Lab’i loomiseks, kus hakatakse testima nutiseadmetele mõeldud rakendusi.

Kuna igal ettevõttel eraldi ei ole otstarbekas sellist keskkonda välja ehitada ning ka ülikoolidel puuduvad vajalikud sisseseaded suuremahuliseks õppetegevuseks, otsustasid ettevõtted koos TTÜ ja IT Kolledžiga luua nutiseadmete rakenduste testkeskkonna, mis füüsiliselt asub TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory.

Smart Lab’i projekti üheks algatajaks on Eesti Telekom ning ettevõtte tehnoloogiadirektori Tiit Tammiste sõnul on testkeskkonna loomine üks osa ühiskonna toetamise missioonist. "Tekitame Eestisse esmakordselt keskkonna, kus saab hakata tõsiselt testima nutiseadmete rakendusi ehk äppe. Ootame, et testkeskkond toob kokku parimad kohalikud äppide arendajad, mis omakorda tõstaks Eestis loodavate äppide hulka ja kvaliteeti. TTÜ Mektory sai Smart Lab’i asukohaks valitud aga seetõttu, et soovime tuua selle põneva võimaluse tudengitele võimalikult lähedale ja suurendada tudengite äppide loomise soovi,“ ütles Tammiste, kes allkirjastab 25. novembril Eesti Telekomi poolt Smart Lab’i loomise lepingu.

Eesti Telekomi arendusjuht Enn Saar lisas, et ühtlasi pakub Smart Lab nendele Eesti ettevõtetele, kes oma klientidele nutiseadmetele rakendusi loovad, võimalust kiiresti ja paindlikult uusi rakendusi testida. „See on ökosüsteem, mis toob kokku tudengid, IT firmad ja telekomi sektori.“

Eesti Telekomi ja Samsungi Smart Lab’i keskkonna loojateks on lisaks TTÜ-le ja IT Kolledžile Eesti Telekom, Samsung, ASA Quality Services, Nortal, StagnationLab, Applaud, MobiLab ja MTÜ IKT Demokeskus.

Asutajaettevõtete abil ehitatakse 2015. aasta alguses välja võimalused testida erinevaid nutiseadmete lahendusi nn käsitsi ja ükshaaval. 2015. aasta suveks on aga plaanis labori tehnikat täiendada nii, et partnerid saaksid läbi viia automaatteste. Lisaks ühisele tehnikakasutusele rakenduste katsetamisel ja õppetegevusel luuakse ka tudengitest koosnev testimiskommuun.

Esimese tegutsemisaasta jooksul on Mektoryt külastanud 40 000 inimest. Toimunud on 85 konverentsi 12 000 osavõtjaga. Täpi keskuse maailmakaardile on jätnud 130 delegatsiooni 80-st erinevast riigist. 450 lasteekskursiooni on tutvunud inseneeria põnevate võimalustega ning osalenud 145 põnevas töötoas. Ettevõtted kasutavad aktiivselt keskuse nõupidamisruume ja toimunud üle 40 ettevõtte ja juhatuse koosoleku. Metory abil on sõlmitud ülikooli teadlaste, tudengite ja ettevõtete vahel 35 koostööprojekti 29 firmaga. Erinevaid tudengiüritusi on olnud 100 ringis ca 4000 tudengiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755