Autor: Piret Reiljan • 27. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilinumbrid võivad levida hooletusest Facebookis

Andmekaitse inspektsiooni peadirektori Viljar Peebu sõnul on Äripäeva avastatud rahvusvaheline mobiilinumbrite andmestik kogutud ilmselt Facebooki kasutajate tähelepanematust ära kasutades.

Samal arvamusel on ka juhtumit analüüsinud IT-ajakirjanik Hans Lõugas ja Äripäevgi kirjutas eile, et tõenäoliselt pärinevad andmed Facebookist.

Viljar Peep selgitas, et telefoninumbrid, mida Facebook isiku kasutajaks registreerimisel täiendavaks turvamiseks küsib ja mille kehtivust ka kohe kontrollib, on vaikimisi avalikud. Seda saab kontrollida oma konto kasutajaseadete (settings) alt: Privaatsus (privacy) / Kes saavad mind otsida? (who can look me up) / Kes saavad sind telefoninumbri järgi otsida? (who can look you up using the phone number you provided)?

Kurjajuur vaikimisi sätetes

Vaikimisi valik on seal nimelt selline privaatsuse säte, et telefoninumbri järgi saab kasutajat otsida igaüks. "Näoraamat ongi üles ehitatud põhimõttele, et kasutussageduse suurendamiseks on vaikevalik reeglina avalikkus, mida kasutaja ise peab piirama," sõnas Peep.

"Paraku on nii, et enamik inimesi hakkab alles pärast Facebooki kasutajaks saamist tasapisi hoomama, millised on sealsed mängureeglid ning siis oma vaikimisi avalikke seadeid piirama. Seetõttu on mul on arusaam, et Facebooki kasutajate hooletus oma sinna antud telefoninumbri kättesaadavusega ongi asja taga," selgitas Peep.

Seega, isegi juhul, kui praegu on kasutaja privaatsussetting telefoninumbri otsingu osas piiratud, võis see minevikus olla vaikevalikuna avalik.

"Näoraamatuga liitudes nõustutakse selle kasutajatingimustega, mida reeglina ju kunagi läbi ei loeta," nentis Peep.

Peep tõi välja, et oluline aspekt on lisaks eeltoodule ka Facebooki kasutustingimustes olev andmete jagamine kolmandate osapooltega, mida Facebook teatavasti raha eest teeb. "Soovitan kindlasti vaadata üle sätted, mille järgi kasutaja teeb oma andmed kättesaadavaks mobiilirakendustele: Seaded (settings) / Rakendused (apps)," sõnas Peep. Inimesed on end ootamatult avastanud mitmesugustest rakendustest ja võrgulehtedelt, lisas ta.

Facebooki kontrolli alt väljas

"Igaks juhuks informeerime tähelepanekuist ka Iirimaa andmekaitsevolinikku, kuna Facebooki Euroopa peakorter asub Dublinis," märkis Peep.

Ta jätkas, et esialgse mitteametliku hinnangu kohaselt on väljaspool Euroopat asuv kolmas osapool ilmselt kogunud telefoninumbreid Facebookilt, tuginedes Facebooki kasutustingimustele. "Mis juba kolmanda osapoole käes, see on ka Facebooki kontrolli alt väljas," nentis Peep. Ta märkis, et raske on nõuda väljaspool Euroopat tegutsevalt ettevõttelt enda isikuandmete kustutamist. "Seega, eeskätt tuleks hoolitseda, et oma andmed Facebookist või teistest suhtluskeskkondadest tulevikuski rändama ei läheks," hoitas Peep.

Mobiilinumbri otsing Facebookis

Äripäev juhib muu hulgas tähelepanu, et Facebookis on võimalik oma sõbralisti liikme või ka mitteliikme mobiilinumbri järgi otsingut teostada. Number tuleb sisestada otsingukohta, kust saab ka tavapärasel moel nime järgi kasutajaid otsida. Paljudel juhtudel annabki Facebook tulemuseks õige inimese profiili - näiteks sõbralisti liikme profiili, kuna tema mobiilinumber on sätete järgi sõpradele otsitav. Samas ei anna see otsing sugugi alati tulemust, mistõttu on segane, millest lähtuvalt tulemus kuvatakse või siis ei kuvata.

Kusjuures Facebookile edastatud mobiilinumbri otsingus ongi kõige privaatsem säte, et see on otsitav sõpradele. Puudub variant otsinguvõimalus täielikult sulgeda.

Segaseks jääb ka see, mida üleüldse kujutab endast Facebookile edastatud telefoninumber. Näiteks käesoleva kirjutise autor eemaldas oma mobiilinumbri Facebooki kontolt, kuid otsingust tuleb see sõbralisti liikmeile ikka välja. Samas päris automaatselt, nt konto loomise järel, number Facebooki otsingusse nähtavasti ei teki, kuna eranditult kõigi kontoomanike numbrid nende sõbralisti liikmeile siiski leitavad pole.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755