Autor: Merlin Mägi • 11. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnasse ehitatakse Euroopa IT-agentuuri peakorter

Valitsus kiitis täna Eesti ja Euroopa IT-agentuuri (EU LISA) vahelise kokkuleppe, mille kohaselt ehitatakse Euroopa IT-agentuuri peakorter Tallinnasse.

„Eesti jaoks on märgilise tähtsusega, et IT-agentuuri peakorter hakkab paiknema Tallinnas. See kinnistab kuvandit Eestist kui IT-võimekast riigist,“ ütles siseminister Hanno Pevkur. „Vähemtähtis ei ole ka see, et siin hakkab paiknema strateegilise planeerimise meeskond, kes hakkab vedama IT süsteemide arendustööd EL justiits- ja siseküsimustes.“

Eesti ja IT-agentuuri vahelise kokkuleppe eelnõu koosneb 25 artiklist, mis sätestavad Eesti riigi ja agentuuri vahelised õigused ja kohustused. Näiteks puudutavad artiklid nõudeid agentuuri hoonele ja selle turvalisusele, koostööd teiste ametiasutustega ning IT-agentuuri töötajate õigusi.

Kokkuleppega lubab Eesti ehitada agentuurile bürooruumid kuni 100 inimesele ning anda need tasuta ameti kasutusse. Hoonekompleks peab valmima hiljemalt 2017. aasta detsembris. Agentuuri valduste rajamiseks on Eesti eelarvestrateegias aastateks 2014–2017 ette nähtud 8,4 miljonit eurot.

Ühtlasi määrab kokkulepe kindlaks IT-agentuuri töötajate staatuse ja õigused. Näiteks saavad ameti töötajad rahvusvahelise tava kohaselt oma ametiülesannete täitmisel diplomaatiliste esinduste personaliga võrdse kohtlemise ja puutumatuse. Samuti ei kohaldata ameti töötajatele ja nende pereliikmetele Eesti riiki sisserändepiiranguid.

Valitsus volitas Eesti poolt kokkuleppele alla kirjutama siseminister Hanno Pevkuri, IT-agentuuri poolt peab lepingu heaks kiitma selle haldusnõukogu ning allkirjastama ameti tegevdirektor.

IT-agentuur on 2011. aaastal asutatud Euroopa Liidu asutus, mis tegeleb eeskätt Euroopa Liidu sisejulgeolekut puudutavate infosüsteemide haldamise ja arendamisega ning mille peakorter asub Tallinnas. Ameti tehniline infrastruktuur paikneb Strasbourgis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755