Autor: Ken Rohelaan • 5. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enics Eesti juht: riik vajab arenguplaani

Uuel aastal võiks tulumaksu alandamise asemel jääda raha riigile, kuid riik peab tõsiselt otsa vaatama, kuidas ta seda raha kulutab, ütles Enics Eesti juht Jaanus Aal.

Aal, kes juhib üle 700 töötajaga ettevõtet, arvab, et riigiaparaadil on palju arenguruumi, kui võrrelda seda ettevõtlusega, kus hinnatakse iga üksikut töökohta ja tööülesandeid. "Kas ikka iga positsioon loob väärtust vähemalt sama palju kui ressurssi kulutab? Kui ressurss läheb kallimaks, siis tuleb ka väärtused üle hinnata," ütles Aal.

Aali sõnul on internetis asjaajamine Eestis lihtsam kui teistes riikides. "Küll aga ei ole mulle silma jäänud, kas meil ka riigitööliste osakaal sellepärast väiksem oleks? Need ei ole populaarsed otsused, kuid nende edasilükkamine ei ole lahendus," lausus ta. Aal mõistab teema keerukust, kuid soovib näha konkreetset arenguplaani. "Rahandusministri nimetatud 500 inimest aastas kõlas lubavalt. Kus on tegevusplaan?" märkis ta.

Uue aasta plaane kommenteerides ütles Aal, et Enics ei plaani töötajate arvu suurendada, pigem investeerib seadmetesse, inimestesse ja protsessidesse. "Vastavalt ettevõtte kalendrile vaatame palgad aprilliks üle. Aasta-aastalt on palgad ca 5% tõusnud. Kellel ja kui palju tänavu täpsemalt muutub, selgub veebruaris-märtsis. Ei saa lubadusi anda," ütles Aal.

Aali sõnul on neil 30 inimesele mõeldud klassiruum, kus töötajad saavad koolitust ja juurdeõpet. "Kuigi me praegu uusi inimesi juurde ei palka, on see klass ikka pidevalt hõivatud," lisas ta.

Aali sõnul on Enicsi 2015. aasta esimene ja kõige olulisem eesmärk kasvatada müüki, kuna mullu valiti jõuline kasvustrateegia ja tänavu pöörati tähelepanu koostööle, protsessidele ja üldmuljele.

Enics on igal aastal investeeringud seadmetesse 1–2% käibest ja see kasvab aasta-aastalt. "Lisaks inimestesse ja nende koolitusse veel ca 0,5%. Nii ka uuel aastal," märkis ta.

Küsimusele, keda hindab Aal Eesti parimaks juhiks, vastas ta, et raske on välja tuua kõige paremat. Aal usub, et Enics Eestis töötavad parimad juhid ja spetsialistid. "Ilma nendeta oleks vähemalt 700 töökohta vähem," lausus ta.

Äripäev küsib Eesti edukatelt ja nutikatelt ettevõtjatelt ja juhtidelt, millised on nende uue aasta suurimad väljakutsed ning millele tuleks poliitikutel enim tähelepanu pöörata.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755