Autor: Merlin Mägi • 21. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peaminister avas Eestit Euroopaga ühendava andmesidetrassi

Täna avasid peaminister Taavi Rõivas ja Tele2 grupi juhid ülisuuri kiiruseid ja mahtu võimaldava 3000-kilomeetri pikkuse Tallinn-Frankfurt andmesidetrassi.

Uus fiiberoptiline andmesidekanal on esimene krüpteeritud otseühendus Eestist Kesk-Euroopasse ja võimaldab edastada mahtusid kuni 9,6 terabitti sekundis. Kõrgepingeliinidele ja gaasitrassidele ehitatud võrgu sõlmpunktid paiknevad Tallinnas, Riias, Vilniuses, Varssavis, Berliinis ja Frankfurdis.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on digitaalsed ühendused riigi jaoks sama olulised kui näiteks transpordi- ja energiaühendused. “Lisaks julgeolekule suurendab uus trass meie integreeritust Euroopaga ja ühtse turuga. Mida rohkem on riigil välisühendusi, seda paremad on siinsete ettevõtete võimalused oma teenuseid Euroopas ja maailmas pakkuda,” ütles Rõivas.

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul pakub andmesidetrass Eesti riigile ja firmadele uusi ärivõimalusi. “Uus sidetrass on senistest töökindlam ja turvalisem ning parandab andmevahetust Eesti ja Kesk-Euroopas asuvate andmehoidlate ja meediakeskuste vahel. Andmesidetrassi potentsiaalsed kliendid on ka maailma suurimad internetiettevõtted,” ütles Virkebau ja lisas, et praegu ehitatakse magistraali jätkuühendusi Helsingisse, Düsseldorfi, Amsterdami, Brüsselisse ja Pariisi, mis annab valmides trassi pikkuseks 4500 kilomeetrit.

9,6-terabitise mahuga andmesidetrass võimaldaks edastada kogu Tele2 Eesti internetti mobiilis kasutavate klientide kuumahu ühe minuti jooksul. Samuti võimaldaks trass vahendada 118 miljonit korraga toimuvat mobiilikõnet. Trassi kiirus lubab ühe sekundi jooksul saata andmesidepaketi Tallinnast Frankfurti ja tagasi 30 korda.

Eesti Telekomi poolt  on Eesti  interneti välisühenduste osas globaalne kaetus  läbi TeliaSonera International Carrieri.

„Eesti on väga hästi ühendatud kolmel suunal: läbi Stockholmi, Helsingi ja Riia. Kui ühe ühendusega peaks midagi juhtuma, siis klient seda ei tunneta,“ ütles TeliaSonera International Carrieri Eesti juht Toivo Liblik. „Lisaks on plaanis on välja arendada ka Eestist lõunasse jäävad välisühendused, eeskätt Vilniuse ja Varssavi suunal.“

Eelmisel aastal ehitati Tallinnasse TeliaSonera International Carrieri tuumikvõrgu sõlmed, millede kaudu jõuavad Eestisse suured internetimahud, mida saavad kasutada nii 4G kui lairibateenuste kasutajad.

TeliaSonera International Carrieril on võrgusõlmed 31 riigis ja 20 esindust üle maailma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755