Autor: Kadri Põlendik • 27. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Margus Uudam: TransferWise tabas kümnesse

Igal idufirmal on oluline saada investor, kes oskaks kiires kasvufaasis olulisel määral kaasa aidata ja sellega tabas TransferWise kümnesse, ütles Ambient Sound Investmentsi riskikapitaliinvesteeringute juht Margus Uudam.

Uudam tunnistas, et ka Skype'i endiste töötajate loodud investeerimisettevõte Ambient Sound Investments kaalus väga varases faasis TransferWise'i investeerimist, kuid tehingut ei toimunud. Nüüdseks on tema hinnangul ettevõte ületanud kindlasti ka oma õige optimistlikumad ootused.

Eile selgus, et TransferWise on saanud järjekordse suurinvesteeringu - 58 miljonit dollarit (51,5 miljonit eurot). Tehinguga lisandus idufirmale uus investor, USA riskikapitaliettevõte Andreessen Horowitz, mille üks asutajaid Ben Horowitz läheb ka TransferWise'i nõukokku.

Järgneb intervjuu Margus Uudamiga.

Kui oluline see tehing teie hinnangul on?

Kindlasti on tegemist väga positiivse uudisega, samas tehingu olulisust saab hinnata mitmest vaatenurgast. TransferWise'i tänast suurust ja kasvutempot arvestades julgeksin arvata, et tegemist on optimaalse investeerigu kaasamisega, arvestades väga ambitsioonikaid kasvueesmärke. Nende senine tegevus näitab, et võetud kasvueesmärgid suudetakse täita.

TrasnferWise on nüüd vaieldamatult enim investeeringuid saanud Eesti start-up, kuid kas investeeringute suurus on oluline näitaja idufirma väärtuse hindamisel? Mida üldse võib järeldada sellest, et nad on oma 4aastase tegusemise jooksul kaasanud kokku 75 miljonit eurot?

Kui keegi oskab defineerida mõiste “Eesti start-up” ning selle tulemusena TransferWise kvalifitseerub, siis ilmselt on kindlasti tegemist Eesti start-up'iga, mis on kaasanud märkmisväärse mahu investeeringuid, eriti keskmise Eesti start-up'i kohta. Kahtlustan aga, et Londonis ollakse uhked ühe TransferWise'i-nimelise Londoni start-up'i üle.

Investeeringu suuruse järgi on väga raske ettevõtte väärtust hinnata, sest sõltub, kui suur osalus selle eest soetati. 75 miljoni euro kaasamisest saab järeldada, et TransferWise'i asutajad ja senised tulemused võimaldavad planeedi parimatelt investoritelt märkimisväärselt kapitali kaasata ning seda efektiivselt kasutada. Tühjade käte ja kena naeratusega sellist kapitali poleks võimalik kaasata.

Loe täispikka intervjuud Äripäeva uudisteportaalist.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755