11. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves: Saksamaata ei jõua ühtse digituruni

President Toomas Hendrik Ilves kutsus Berliinis mõjukal majanduskonverentsil esinedes võtma Saksamaad Euroopa Liidus liidrirolli ühtse digituru tegelikul loomisel, mis eeldab kiireid muudatusi nii liikmesriikide kui ka Euroopa ühises õigusruumis.

Ühtne digiturg annaks Euroopale ja meie ettevõtetele hädavajaliku võime konkureerida ka väljaspool Euroopat asuvate ettevõtetega, rõhutas Eesti riigipea, kes on samuti kaasjuht Maailmapanga tuleva aasta raportile, mis keskendub Interneti mõjule majandusarengule.

President Ilves kutsus Euroopat avatusele ja digiteenuste piirangute  kaotamisele — tõkete tõttu andmete vabas liikumises jäävad Euroopa Liidu liikmesmaad maailma teistest riikidest maha. Digiteenused piire ei tunne, Euroopa ettevõtete edu võti on info vaba liikumine mitte ainult Euroopa Liidus, vaid kogu maailmas.

President Ilvesega samas võtmes kõneles CDU majanduskonverentsil ka liidukantsler Angela Merkel, kes kutsus Saksamaad olema uuendustealdis, mis viib kiirelt arenevas digiajastus majandust ja kogu riiki edasi.

Kantsler Merkel tõdes, et kui sageli on edukates riikides lähtekohaks põhimõte „Kõik, mis pole keelatud, on lubatud“, siis Saksamaal on mõnikord kalduvus ettevaatlikult mõelda, et kõik, mis pole lubatud, see ongi keelatud. Taoline mõtteviis on takistus tänapäeva kiires infoühiskonnas uuenduslike muudatustega kaasaminekul, hoiatas ta, seetõttu vajame uute regulatsioonide ootamise asemel mõtlemis- ja tegutsemisjulgust, mis aitab majandusel kiiremini kohaneda.

Eesti riigipea oli üks peaesineja – koos liidukantsler Angela Merkeli, Google’i juhi Eric Schmidti ja Ameerika Ühendriikide võimaliku presidendikandidaadi Jeb Bushiga – kristlike demokraatide (CDU) iga-aastasel konverentsil, mille teemaks oli seekord  „Läbimurre tulevikuhirmude asemel: reformid Saksamaal ja Euroopas“.

President Ilves kõneles konverentsi korraldajate kutsel Euroopa Liidu konkurentsivõime kasvatamisest ja töökohtade loomisest digiühiskonnas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052