19. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lennureisijate broneeringuinfosüsteemi arendatakse 3,8 miljoni euro eest

Lennureisijate broneeringuinfosüsteemi PNR arendusteenuse riigihanke võitis Safran gruppi kuuluv Morpho SAS, kes saab arendustegevuste läbiviimiseks kokku 3,84 miljonit eurot.

„Riigipiiri seaduse kohaselt on broneeringuinfo lennureisija ja –reisi kohta käiv teave, mida lennuettevõtja kogub reisijalt lennu broneeringuks. PNR andmete kasutamise peamine eesmärk on võitlus raske piiriülese kuritegevusega, sest avardunud liikumisvõimalusi kasutavad ka narkokullerid, inimkaubitsejad, salakaubavedajad jne. PNR-süsteem mõjutab otseselt ühiskonna turvalisust ning omab positiivset mõju riigi sisejulgeolekule ja võimekusele võidelda raske varjatud kuritegevusega. Broneeringuinfo töötlemise üksusena Eestis tegutseb PPA teabehaldus- ja menetlusosakonna teabehaldusbüroo,“ selgitas Siseministeeriumi infohaldusosakonna lennureisijate broneeringuinfosüsteemi projektijuht Kristi Laul.

Alates 1. jaanuarist 2016 hakkab Politsei- ja Piirivalveamet koguma lennuettevõtetelt broneeringuinfot vastavalt riigipiiri seadusele. Andmeid analüüsides saavad õiguskaitseasutused tõhusamalt välja selgitada isikud, kes võivad olla seotud kuritegevusega ja peaksid seetõttu olema kõrgendatud tähelepanu all.

Oma seadusega pandud ülesannete täitmiseks on broneeringuinfot lisaks PPA-le õigus töödelda ka Maksu- ja Tolliametil ja Kaitsepolitseiametil.

Projekt läheb kokku maksma 3,84 miljonit eurot, mida rahastatakse 90% ulatuses  Euroopa Liidu kuritegevuse ennetamise ja tõkestamise programmi ISEC vahenditest ning 10% ulatuses riigieelarvest.

Hankes osalemiseks laekus kokku 10 taotlust. PNR infosüsteemi arendusega seotud tegevused peavad olema läbi viidud 30. märtsiks 2016.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755