21. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SimplBooks: kuuetunnine tööpäev väärib kaalumist

SimplBooks ekspordi ja turunduse juht Rene Meres.
Foto: SimplBooks
Raamatupidamistarkvara tootja SimplBooks kaasasutaja Rene Meres ütles, et kuuetunnine tööpäev on huvitav idee, mis väärib kindlasti kaalumist.

„Oleme seda ka veidi SimplBooksis arutanud. Meie tööpäevad on siiski üldjuhul umbes 8 tundi, kuid ranget jälgimist ei ole ning töögraafik on suhteliselt vaba. Mõni tuleb hommikul varem ja lahkub varem, mõni käib lõunal joogas või vajadusel teeb vahepeal kodunt tööd,“ ütles Meres. „Lisaks käime koos lõunatamas, mis mõnikord venib pikemaks jutuajamiseks või lauamängu mängimiseks. Oluline on usaldus ja et töö oleks tehtud.“

Meres usub, et kui kasutada tööaega ja lõunat efektiivsemalt, siis SimplBooksis kuuetunnise tööpäevaga suurt ei muutuks ning töö oleks tehtud. "Inimesed on aga erinevad ja näen, et omad plussid on nii 6tunnisel, kui 8tunnisel tööpäeval. Mõttel on siiski jumet ja annan märku, kui ära teeme,“ ütles ta.

6tunnise tööpäeva plussiks peab Meres töötajate paremat tervist, kuna neil oleks siis rohkem aega perele, iseendale ja spordiga tegelemiseks. „Samas tootlikkuse säilitamine nõuab kõrgemat efektiivsust. Tean ettevõtteid, kus efektiivsus töötaja kohta on küll viidud ülikõrgeks, kuid mitmed töötajad lõpuks murduvad või väsivad liigse pinge all. On ju uuringutest teada, et ületunnid ja pikem tööaeg ei tee sind efektiivsemaks,“ ütles Meres.

Kõige produktiivsemad töötavad tema sõnul hoopis keskmisest töötajast vähem. „Vajalik on leida tasakaal tööaja ja efektiivsuse vahel ning miks mitte proovida kõigepealt 7tunnist tööpäeva. See oleks lihtsam üleminek ka ettevõttele,“ lausus Meres.

Ise kasutab ta enda tööaja mõõtmiseks Toggl tarkvara ning on selle abiga suutnud mitmeid ajakulukaid tegemisi minimeerida. „Samuti olen oma ülesannete prioritiseerimisel kasutanud Pareto 80-20 printsiipi (20% tööajast ja ülesannetest toodab 80% tulust). Seda kõike saab mõistlikult rakendada ka ettevõttes. Igatahes olgem muutustele avatud,“ soovitab Meres.

Autor: Rainer Saad, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755