Autor: ITuudised.ee • 29. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metaandmed võivad ohustada inimeste privaatsust

Metaandmed võimaldavad luua inimese profiili, mis võib ohtu seada inimese privaatsuse.
Foto: Pixabay
Andmekaitse Inspektsioon on koostanud juhise "Metaandmed ja privaatsus", milles analüüsitakse metaandmete olemust ja seost isikuandmetega ning viidatakse võimalikele ohtudele metaandemete töötlemisel.

Inspektsioon juhib tähelepanu asjaolule, et metaandmed ehk andmed andmete kohta võimaldavad luua inimese profiili, millega võidakse seada ohtu inimese privaatsus.

Iga kord, kui inimesed suhtlevad, tekib suhtluse kohta lisaks suhtlusele endale veel teave, mida käsitletakse metaandmetena. Metaandmed tekivad erinevate infotehniliste lahenduste ja süsteemide kasutamisel ning mis annavad teada kes, mida, kus, millal ja kuidas tegi. Metaandmed talletatakse erinevate it-teenuste tarbimisel ja it-protsesside käivitamisel kasutaja enda arvutis, organisatsiooni kohtvõrgu administreerijal, andmesides osalevates võrguseadmetes, internetiteenuse osutajal jne. Metaandmed tekivad dokumendi koostamisel, telefonikõne tehes või veebipõhise vestluse toimumisel. Suhtluse kontekstis sisaldavad metaandmed teatud üksikasju sõnumi koostamise, ülekandmise ja edastamise kohta. Need võivad sisaldada näiteks telefonikõne tegemise kuupäeva ja kellaaega või asukohta, kus e-kiri koostati või avati. Metaandmete tekitamine ja töötlemine on vajalikud selleks, et üldse saaks erinevaid teenuseid osutada.

Juhise loomise vajaduse põhjustas erinevate tõlgenduste ja vaidluste esinemine selles, mida metaandmeteks lugeda, mida need näitavad ning kuidas neid tuleks käsitleda. Levib arvamus, et metaandmeid tuleb eristada tegelikust sisust ja seetõttu ei vääri metaandmed nii ulatuslikku kaitset.

"Suurandmete ajastul on metaandmete analüüsimisel tehtavad järeldused sageli isegi kaalukamad ja inimeste privaatsust riivavamad kui põhiandmed, millega metaandmed seotud on. Metaandmeid saab kasutada selleks, et isikuid identifitseerida ning nende käitumist ja hoiakuid analüüsida. Metaandmete oskamatu haldamine näiteks riigi- või omavalitsusasutuste dokumendiregistrites või inimeste endi teadmatus sotsiaalmeediakeskkondadesse erinevate postituste tegemisel võib kujutada olulist riivet eraelu puutumatusele," selgitas juhise koostaja Andmekaitse Inspektsiooni IT-nõunik Urmo Parm.

Andmekaitse Inspektsioon kutsub inimesi üles enesele teadvustama metaandmete käsitlemisega kaasneda võivaid ohte ja metaandemete töötlejaid ettevaatlikkusele, et hoiduda isikuandmete kaitse seaduse nõuete rikkumisest.

Juhis on kättesaadav siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052