19. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ericssonil on kuuldavasti kosilane

Ericssoni tegevjuht Hans Vestberg.
Foto: Scanpix/reuters
Eesti suurima eksportija ning suurima käibega ettevõtte Ericssoni ümber ringlevad visad kuuldused, et USA tehnoloogiahiid Cisco, millega äsja käivitati strateegiline partnerlus, on tegelikult huvitatud hoopis enamast - Rootsi tööstuse ühe kroonijuveeli täielikust ülevõtmisest.

Kui see teoks saaks, oleks tegemist Rootsitööstusajaloo läbi aegade suurima tehinguga.

Džinni lasi nädalavahetusel pudelist välja Rootsi majandusleht Dagens Industri, mis spekulatsiooniga välja tuli. Leht kirjutas, et Cisco kontserni endine juht ja praegune nõukogu esimees John Chambers käis Stockholmis võimalikuks ülevõtuks toetust kompamas.

Ericssoni üks suurinvestoreid Wallenbergide tööstusperekonnale kuuluv valdusfirma Investor võib vajada vaba kapitali, et osta veokitootja Scania, kui kriisis Volkswagen ostjat otsima peaks hakkama. Teine suuromanik – nn Handelsbankeni sfääri esindav Industrivärlden – võib Dagens Industri hinnangul olla valmis hea pakkumise korral osalust Ericssonis müüma.

Cisco lükkas ülevõtu jutud kohe ümber ning esmaspäeval väljastas Ericsson ekstra pressiteate, milles ettevõtte juht Hans Vestberg samuti igasugust ülevõtuplaani eitab.

„Me oleme märganud, et kuulujutud ringlevad,“ möönis Vestberg, lisades, et ilmselt on need süüdet saanud äsjasest strateegilise partnerluse sõlmimise teatest. „Kõnelused enne strateegilise partnerluse väljakuulutamist kestsid aasta aega ja mingi liitumise või ülevõtmise üle pole ühtki arutelu olnud.

“Dagens Industri küsitletud analüütikud leidsid, et perspektiivis ja tihenevas konkurentsis oleks liidul siiski jumet.

Läinud nädala alguses teatasid Cisco ja Ericsson, et alustavad partnerlust, mille eesmärk on hakata tulevikuvõrke ühiselt arendama. Juba 2018. aastaks ootavad mõlemad ettevõtted koostööst 1 miljardi väärtuses täiendavat tulu.

Cisco jaoks võib strateegiline koostöö olla esimene samm ettevõtete järkjärguliseks integreerimiseks, kommenteerisid Nordea panga analüütikud. „Arvame, et see (ühinemine – toim.) võiks olla lahendus, milleni lõpuks jõutakse, ning et see leiab aset viie aasta jooksul.

"SEB Equitis kommenteeris, et ei välista Ericssoni ülesostmist, kuid ilmselt ei toimu see lähiajal. Strateegiline partnerlus on alles alguses ja annab firmadele aega teineteise tundmaõppimiseks. „Väga võimalik, et Cisco lõpuks Ericssoni üles ostab.“

Autor: Sirje Rank, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755