27. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

100 kõige uuendusmeelsema kesk- ja ida-eurooplase hulka valiti 8 eestlast

100 kõige uuendusmeelsema Kesk- ja Ida-Euroopa liidri hulka valitud Fortumo asutaja Martin Koppel.
Res Publica sihtasutus, Google, Financial Times ja Visegrad Fond koostasid nimekirja New Europe 100, kuhu kuuluvad kõige uuendusmeelsemad Kesk- ja Ida-Euroopa liidrid. Nimekirja kuulub ka 8 eestlast.

Tänavu teist korda välja antavasse New Europe 100 nimekirja on Eestist jõudnud 8 nominenti: Karoli Hindriks, kelle loodud professionaalide tööportaal Jobbatical.com viib kokku ettevõtted, kes vajavad lühiajalist efektiivset tööjõudu ning suurte kogemustega töötajad; Skeleton Technologies kaasasutaja ja Euroopa juhtiv energiasalvestite tootja Taavi Madiberk, paindlikku tööaega pakkuva GoWorkaBit’i juhataja Kristjan Vanaselja, Ukraina „majandusingel“ Jaanika Merilo, mobiiliäppide testimisplatvormi Testilo asutajad Kristel Viidik ja Marko Kruustük ning mobiilimaksete platvormi Fortumo looja Martin Koppel.

Selleaastases nimekirjas on ka tuntud poliitikategelasi, nende seas Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, keda tunnustatakse kui Eesti hästiarenenud majanduskeskkonna üht peaarhitekti, tänu kellele on Eesti riigi sünonüümiks innovatsioon ja e-lahendused majanduse, hariduse ja poliitilises sektoris. Nimekirjas on ka Slovakkia president Andrej Kiska.

Võitjate seast leiame inimesed, kes lisaks positiivsete muutuste algatamisele tegelevad ise aktiivselt sotsiaalsete probleemide lahendamisega, näiteks kunstnikke ja nende potentsiaalseid toetajaid ühendava veebiplatvormi loojad, meditsiinilise rehabilitatsiooniroboti disainerid, organisatsioonid, kelle tegevuseks on lastele IT alaste teadmiste andmine või ekstreemspordis kasutatava AirDog drooni ehitajad.

Kesk- ja Ida-Euroopa 100 uuendusmeelset juhti esindavad inimesi, kes kasutavad kaasaegset tehnoloogiat, et luua senikäimata radu kultuuris, poliitikas, ettevõtluses, teaduses või sotsiaalvaldkonnas. Enamik nimekirja jõudnutest on ettevõtjad (50%) või aktiivsed ühiskonnategelased ning poliitikud (32%). „Nimekirjas olevad inimesed on need, kes viivad lähitulevikus ellu muutusi Kesk- ja Ida-Euroopas,“ ütles projekti algataja Wojciech Przybylski Res Publica sihtasutusest.

Nominendid valiti korraldajate poolt avalike küsitluste kaudu ning  ettevõtmise partnerite soovitustel järgmistes kategooriates: ettevõtlus, teadus, meedia ja kultuur, ühiskond ja poliitika.

New Europe 100 projekti eesmärk on toetada innovatsiooni Kesk- ja Ida-Euroopas,

tunnustades liidreid, kes viivad ellu positiivseid muutusi. Projekt toimub tänavu teistkordselt ning seda korraldab Poola mõtte- ja teokoda Res Publica, kelle koostööpartneriteks on Visegrad Fond, Google, Financial Times ning paljud teised.

Eelmisel aastal esmakordselt koostatud New Europe 100 nimekirjas olid eestlastena Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Jaan Tallinn, Taavet Hinrikus, Taavi Kotka, Tarvi Martens ja Teele Pehk.

New Europe 100 täielikku nimekirja koos eelmise aasta nominentidega saab näha siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755