Autor: ITuudised.ee • 13. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uponor ostis vee kvaliteeti jälgiva idufirma

Uponor ostis vee kvaliteeti jälgiva idufirma.
Foto: Erik Prozes
Soome firma Uponor omandas iduettevõtte NWater Oy, mis spetsialiseerub tarbevee kvaliteedi jälgimisele reaalajas.

NWateri loodud vee kvaliteedi mõõtmise tehnoloogia põhineb anduritel, mis tuvastavad ja mõõdavad vees sisalduvaid osakesi ning mikroobe. Peale lahenduse lõplikku viimistlemist on Uponori eesmärk see järgmistel aastatel turule tuua.

Uponori asepresidendi Ilari Aho sõnul möödetakse täna vee kvaliteeti enamasti proove võttes, mis annab tihti tulemusi alles mitu päeva hiljem. "Uus NWater tehnoloogia võimaldab jälgida vee kvaliteeti reaalajas, mistõttu saab avariiolukorras tarbijaid kiiresti teavitada, vähendades nii olulisel määral veega seotud ohte. Kasu tarbijate tervisele ja rahaline sääst võivad olla tohutud,“ sõnas Aho pressiteates.Uponori teatel sobib NWateri tehnoloogia eriti hästi ühisveevärkide jaoks, ent seda on võimalik kasutada ka tööstuses ja elamutes. "Uue tehnoloogia üks peamisi eeliseid lisaks usaldusväärsele tööle on selle väike maksumus ja laiendatavus,“ ütles NWateri teadus- ja arendusosakonna juhataja Esa Hämäläinen. "Andmete jälgimine veebipõhiselt annab veekäitlejatele pidevat teavet vee kvaliteedi kohta jaotusvõrgus ja ka kohest tagasisidet võrgus tehtavate muudatuste kohta," selgitas ta.Ka Eestis pakub uus tehnoloogia hulgaliselt võimalusi. Kiire ja täpne veeanalüüs on eriti oluline tundlikes keskkondades, näiteks haiglates, vanadekodudes ja lasteasutustes, teatas Uponor.Idufirma ostnud Uponor plaanib jätkata tehnoloogia kiiret arendamist ja integreerida see nii oma infrastruktuuri kui ehituslahenduste tootevalikusse.Uponor pakub tooteid ja lahendusi ohutu joogivee tarbeks, energiasäästlikuks kütmiseks ja jahutamiseks ning infrastruktuuri jaoks. Firma tegutseb elamu-, tööstus-, kaubandus- ja ühiskondlike hoonete ehituse ning samuti keskkonnaehituse turul. Uponoris töötab 3800 inimest 30 riigis, peamiselt Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Uponori peakontor asub Soomes, ettevõte on registreeritud Helsingi börsil. Eestis alustas Uponor tegevust 1993. aastal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755