Autor: ITuudised.ee • 18. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi rahastab TTÜ professori uuringuid 5,4 miljoniga

TTÜ professor Peter Andrekson.
Foto: wallenberg.com
Rootsi teadusuuringute nõukogu rahastab TTÜ telekommunikatsiooni professori Peter Andreksoni teadusuuringuid 5,4 miljoni euroga.

Eesti juurtega, ent Rootsis sündinud Andreksoni uurimistöö teemaks on eriti tundlikud optilised müravabad võimendid ja nende rakendused.

Tehnikaülikooli telekommunikatsiooni professori Andreksoni erialaks on fotoonika ning ta uurib, millised on optilise kommunikatsiooni nii füüsilised kui ka muud piirid. Tema eesmärgiks on välja selgitada, kuidas neid süsteeme paremini tööle panna, et muuta tõhusamaks ning töökindlamaks fiiberoptikat, mis võimaldab tele, raadio-, mobiili- ning internetisidet.

Andreksoni nimel on mitmed jõudluse maailmarekordid fiiberoptilise edastamisega. Koos oma uurimisgrupiga on ta välja arendanud optilise võimendi, mille töötamisel eritub erakordselt vähe müra. See tähendab, et valgus jõuab fiiberoptilises kaablis neli korda kaugemale.

Ta lõpetas 1973. aastal Göteborgi Eesti algkooli ja 1984. aastal tsiviilinsenerina Göteborgis asuva Chalmersi Tehnikaülikooli, kaitstes magistrikraadi. 1988 kaitses ta samas optoelektroonika alal doktorikraadi.

Järeldoktorantuuris oli Andrekson USAs AT&T Bell Labis, seejärel külalisuurija USAs ja Jaapanis. 2001 valiti ta Rootsi Chalmersi ülikooli professoriks. Tallinna Tehnikaülikooli professor telekommunikatsiooni alal on Peter Andrekson kevadest 2014.

Lisaks teadustööle on ta töötanud väiksemates eraettevõtetes ning idufirmades USAs ja Rootsis.

Peter Andrekson on Rootsi Kuningliku Inseneriteaduste Akadeemia liige ning teadur nii mõjukas rahvusvahelises inseneriorganisatsioonis IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) kui ka  Ameerika Optikaseltsis (Optical Society of America). Talle on antud ka Euroopa Teadusnõukogu uurimisgrant.

Andrekson on Wallenbergi Fondi teadur ning alates 2014. aastast juhib ta suurt KAW uurimisprogrammi energiatõhususest optilises kommunikatsioonis.

Juunis 2012 abiellus Peter Andrekson Eesti sotsiaaldemokraadist poliitiku Marianne Mikkoga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755