Autor: ITuudised.ee • 26. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma maailma saja mõjukaima seas

Skeleton Technologiesi asutajad Oliver Ahlberg ja Taavi Madiberk.
Foto: Eiko Kink
Superkondensaatoreid tootev OÜ Skeleton Technologies nimetati maailma saja mõjukaima ettevõtte hulka, mis töötavad välja innovaatilisi ja puhtaid energialahendusi.

Nimekirja Global Cleantech pääsejad valiti välja 6900 kandidaadi seast, saja parima sekka pääses ettevõtteid 17 riigist. Varem on samasse nimekirja jõudnud näiteks taksoplatvorm Uber ja majutusteenust vahendav Airbnb.

Global Cleantech 100 raporti juhtivautori Michele Paradi sõnul annab nimekiri ülevaate turu võtmemängijate kohta, kes avaldavad järgmise 5-10 aastaga suure tõenäosusega kõige märkimisväärsemat mõju. TOP100 koostatakse Cleantech Groupi andmete põhjal. Lõpliku nimekirja pani kokku sajaliikmeline rahvusvaheline ekspertide kogu.

Skeleton Technologiesi juhi ja kaasasutaja Taavi Madiberki sõnul on tunnustus märk sellest, et ettevõte on jõudnud suure potentsiaaliga teadusarendusest reaalse tooteteni, mis on klientidelt saanud väga positiivse tagasiside ning millel on globaalsel tasemel konkurentsieelis.

Skeletoni lahendusi kasutatakse nii maa peal, õhus kui kosmoses. "Näiteks meie veoautode käivitusmoodul aitab oluliselt säästa kütust ning vähendada heitgaaside emissiooni. Samas toodame ka kõrgtehnoloogilisi superkondensaatoreid, mis lennutatakse orbiidile koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga," rääkis Madiberk pressiteates.

"Pakkudes intelligentseid moodullahendusi transpordi, kosmose-, kaitse- ja mootorspordi tööstusele, oleme saavutanud võimeka ettevõtte maine, mille haare ulatub materjalitehnoloogiast terviksüsteemide loomiseni," lisas ta.

Arengufondi cleantechi projektijuhi Marit Salli sõnul toob Global Cleantech 100 esile jätkusuutliku innovatsiooni teerajajad. "Raport annab ülevaate lähitulevikus maailma kujundavatest tehnoloogiatrendidest. Skeletoni väljavalimine tõestab, et Eestil on pakkuda parimaid tehnoloogilisi lahendusi, millel on globaalne mõju ja mida imetletakse. Startup Estonia on cleantech startupide ökosüsteemi hoogsalt arendamas ja meil on väga hea meel, et Skeleton on ühe valdkonna teerajajana eeskujuks pealekasvavatele idufirmadele ja osaleb ka ise selle arendamisel," sõnas ta.

Skeletoni spetsiifilistest toodetest võib esile tuua näiteks Eestis leiutatud ja valmistatava uudse veoautode käivitusmooduli. Moodul põhineb patenteeritud superkondensaatorite tehnoloogial, mis on algselt loodud Euroopa Kosmoseagentuurile. Tänu käivitusmoodulile ei ole vaja veoautosid hoida tühikäigul töötamas, et tagada täis aku ka suurte miinuskraadidega. Auto mootori võib välja lülitada ning sellega hoitakse kokku nii kütust kui mootori ressurssi ning vähendatakse ka heitgaaside emissiooni.

OÜsse Skeleton Technologies on investeerinud ravimi- ja meediaärimees Margus Linnamäe UP Invest OÜ kaudu, samuti Tallinn börsil noteeritud elektriseadmete tootja AS Harju Elekter.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052