Autor: ITuudised.ee • 28. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma sai tööstusgigantidelt 4 mln

Skeleton Technologiesi kaasasutaja ning juht Taavi Madiberk.
Foto: Eiko Kink
Euroopa suurettevõtete ja teadusasutuste ühendus investeeris superkondensaatoreid tootvasse Eesti idufirmasse Skeleton Technologies neli miljonit eurot.

Ühenduse KIC InnoEnergy asumine Skeletoni investorite ringi tagab superkondensaatorite väljatöötamisel järgmise arenguhüppe, teatas idufirma. Konsortsiumi tööstuspartnerite ridadesse kuuluvad näiteks ABB, Vattenfall ja Total.

Skeletoni juhatuse esimehe Taavi Madiberki sõnul on KIC InnoEnergy tugev väärtust lisav partner, mille mitmed osanikud on juba täna või tulevikus Skeletoni potentsiaalsed kliendid. "Meie peamine fookus praegu on suurendada tootmisvõimekust. KIC InnoEnergy investeering aitab meil järgnevatel aastatel säilitada globaalse tehnoloogialiidri positsiooni," lisas ta.

Esirinnas jätkamise nimel kasutab sel nädalal maailma saja mõjukaima puhta energia ettevõtte hulka valitud Skeleton investeeringut lisaks tootmisvõimekuse suurendamisele ka tootearenduseks.

Ettevõtte eesmärk on saavutada aastaks 2020 superkondensaatorite energiatiheduseks 20 Wh/kg (vatt-tundi kilogrammi kohta). See on samas suurusjärgus pliiakude energiatihedusega, kuid Skeletoni innovatsioon suudab sama energiatiheduse juures pakkuda 400-500 korda kõrgemat võimsustihedust.

Superkondensaatorid on energia salvestamise seadmed, millel on oluliselt suurem võimsustihedus ja pikem elutsükkel kui tavalistel akudel. Skeletoni seadmed on ainukesed superkondensaatorid, mis on toodetud patenteeritud kõrgtehnoloogilisest materjalist, mis lubab neil võrreldes teiste lahendustega talletada kaks korda rohkem energiat ja viis korda suuremat võimsust.

KIC InnoEnergy panus on osa 9,8 miljoni eurosest koguinvesteeringust, mille Skeleton B-seeria investeeringuna kaasas mullu juunis. KIC InnoEnergy on 27 Euroopa suurettevõtet, teadusasutust ja ülikooli ühendav äriettevõte, mis tegeleb jätkusuutliku energia innovatsiooni arendamisega.

KIC InnoEnergy Rootsi kontori juhi Kenneth Johanssoni sõnul on energia salvestamine üks Euroopa energiasektori võtmeküsimusi. "Selle probleemi lahendamine aitab meid kõiges - alates targast võrgust ja tarkadest hoonetest kuni taastuvenergiat kandvate elektrivõrkude parema integratsioonini," lisas ta.

Skeletoni tehnoloogia on kasutusele võtnud Euroopa Kosmoseagentuur, kõrgtehnoloogiline autotööstus ja suuremahulise energiasalvestamisega tegelevad ettevõtted. Ettevõtte investorite hulka kuulub Margus Linnamäe UP Invest OÜ ning Tallinna börsil noteeritud AS Harju Elekter.

Lugege pikemalt selle iduettevõtte uudsest tehnoloogiast siit

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755