Autor: ITuudised.ee • 29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lauristin: Eesti peab saama ELi digiturul väljundi

Europarlamendi liige Marju Lauristin.
Foto: Andres Haabu
Eestis olemasolev infotehnoloogiline potentsiaal peab leidma väljundi Euroopa digitaalsel ühtsel turul, ütles Euroopa Parlamendi liige Marju Lauristin.

"Selle teema soovin tõstatada ka kevadel Eestis korraldataval konverentsil," lisas ta pressiteates. "Kui vaadata viimast Euroopa Komisjoni digitaalvaldkonna edetabelit, on heameel tõdeda, et Eesti oma seitsmenda asetusega asub kindlalt Euroopa digiliidrite seas," märkis Lauristin.

Sotsiaaldemokraadist Eesti eurosaadiku eestvedamisel toimus Euroopa Parlamendis seminar digitaalse liidu poolt pakutavate võimaluste kasutamisest sotsiaalse ja regionaalse ebavõrdsuse ületamiseks.

"Lähitulevikus nõuab digitaalse kirjaoskuse olemasolu 90% töökohtadest. Täna aga puuduvad pea pooltel Euroopa Liidu kodanikest IT-alased baasteadmised. Olukorda raskendab ka ebavõrdsus erinevate riikide, sotsiaalsete rühmade ja põlvkondade vahel," selgitas Lauristin digitaalse ühtse turu väljakutseid.

Tagamaks digitaalse ühiskonna areng ja kõigile võrdne juurdepääs, tuleb seminaril osalejate arvates astuda konkreetseid samme täna kehtivate töösuhete, haridus- ja kultuurivaldkonna põhimõtete vastavusse viimiseks digiühiskonna väljakutsetele.

"Digitaalse ühtse turu ees seisvate probleemide ületamine nõuab suuri investeeringuid nii haridusse kui ka infrastruktuuri. Samuti ei tohi eirata poliitilisi ja sotsiaalseid väljakutseid, sest vastasel korral võib digirevolutsioon viia ühiskondade vahelise ebavõrdsuse suurenemiseni," sõnas Lauristin.

Üksmeelselt leiti seminaril, et vältimaks digitaalse lõhe suurenemist nii ELi liikmesriikide vahel kui ka liikmesriikide sees, peavad Euroopa Parlament ja Euroopa Komisjon aitama mahajääjaid.

28. jaanuaril Euroopa Parlamendis toimunud ühepäevane seminar tõi kokku Euroopa Parlamendi, Euroopa Komisjoni, vabakonna, akadeemilise ringkonna, ametiühingute ja äriringkondade esindajad üle Euroopa. Liikmesriikide esindajad tutvustasid parimaid praktikaid info- ja kommunikatsioonitehnoloogia võimaluste kasutamisest oma riigis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755