Autor: Aali Lilleorg • 23. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eakamate hulgas nõudlus nutiseadmete järele kasvab

Foto: Doro
Üle 65-aastaste seas kasvab meie poolt läbiviidud uuringu alusel igal aastal ligi 11% nutiseadmete omanike osakaal ning seetõttu oleme loonud mugava ja lihtsa kasutajaliidesega spetsiaalselt eakatele mõeldud nutitelefoni, teatas Doro Põhjamaade ja Balti riikide piirkonna juht Johnny Davou.

Tehnoloogiatootja Doro tutvustab tehnoloogiamessil Mobile World Congress nutitelefoni Doro 8030, mis on väga mugava ja lihtsa kasutajaliidesega mõeldud spetsiaalselt vanemale kasutajale. 4G nutitelefonil on lisaks ka mitu tootja poolt arendatud mobiilirakendust, mis pakuvad täiendavat kasutajatuge.  Seetõttu sobib telefon suurepäraselt ka neile, kel puudub varasem nutiseadme kasutamise kogemus.

Telefoni aktiveerimisel avaneb juhend, mis aitab kasutusele võtta maksimaalselt kõiki nutiseadme pakutavaid võimalusi. Mobiilirakendused on tähistatud nii ikoonide kui verbidega, mis annavad täpsemat infot rakenduse sisu kohta ja juhiseid telefoni kasutajale – näiteks “Helista” (Call) või “Saada” (Send) jne.

Doro poolt läbi viidud uuring näitab, et nõudlus nutiseadme järele kasvab ka vanemaealiste hulgas – nutitelefoni omanike osakaal üle 65-aastaste seas kasvab igal aastal ligi 11 protsenti. Praeguseks omab nutiseadet ligi 40 protsenti seenioritest ning tendents näitab, et see arv kasvab 2016. aasta jooksul veelgi. Järgmise telefoniostuga plaanib nutiseadme hankida 60 protsenti üle 65-aastastest.

“Aina rohkem seenioreid soovib saada osa uuemast tehnoloogiast, kuid takistusteks on see, et neil puudub varasem nutitehnoloogia kasutamise kogemus ning enamik nutiseadmeid ei vasta nende vajadustele ega oskustele,” rääkis Davou.

Elisa juhatuse liige Andres Hiiepuu tõdes mõned nädalad tagasi Äripäevas: „Usun, et nutitelefonide atraktiivsus suureneb vanema generatsiooni hulgas pärast seda, kui nutiseadmetega ühendatud nutikellad ja muud kehal kantavad targad seadmed hakkavad jälgima inimeste elutähtsaid tervisenäitajaid, ennetades sel kombel tervisega seotud ohte ning tõstes seeläbi vanurite turvatunnet.“

TLÜ Eesti demograafia keskuse nooremteadur Tiiina Tambaum väidab, et Eestis 55+ vanuses inimestest 45 protsendil arvuti kasutamise kogemus puudub, regulaarseid internetikasutajaid on vaid 35%. Samas mobiiltelefonide kasutamisega probleemi pole. SHARE uuring näitab, et arvutist eemale hoidmise peamine põhjus on oskuste puudumine. Ei osata ise näha vajadust, mis kaaluks üles harjumuste muutmise vaeva ja võõra keskkonna riskid. Lisaks toob Tambaum näite: „Mina eelistan kasutada nutitelefoni asemel tahvlit. Lugemisprillide kandjana on nutitelefoni ekraan minu jaoks liiga väike ja vaateväli ebamugavalt piiratud.“

Doro 8030 on teine 4G nutitelefon Doro juhtmevabade seadmete hulgas. Doro 8030 tuleb Eestis müügile märtsi keskel juhtivate mobiilioperaatorite esindustes hinnaga 199 eurot.

Doro arendab telekommunikatsiooni sektoris tooteid ja teenuseid, mis lihtsustavad seeniorite elu.  Doro gruppi kuuluv Doro Care pakub mitmeid sotsiaalhoolduse ja kaugabi lahendusi eakatele ja puuetega inimestele, et võimaldada neile suuremat iseseisvust ja turvalisust.  Doro AB on Rootsi börsiettevõte, mille aktsiad on noteeritud Nasdaq OMX Stockholmi börsil põhjamaiste väikeettevõtete listis (Nordic List, Small Companies). Ettevõtte müügitulu oli 2015. aastal 1836 miljonit Rootsi krooni ehk 194 miljonit eurot.  

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755