Autor: Aali Lilleorg • 16. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD! 5G esmakordselt Eestis: püstitati uus mobiilse interneti kiirusrekord

Foto: Egle Merbach/Tele2
Tele2 ja Nokia katsetasid 12. augustil esmakordselt Eestis mobiilside järgmist generatsiooni ehk 5G tehnoloogiat, millega püstitati Eesti mobiilse interneti allalaadimiskiiruse rekord 4,5 gigabitti sekundis.

5G kiirustesti Tallinnas läbi viinud Nokia Lääne-Euroopa tehnoloogiajuhi Martin Kristenssoni sõnul kasvab mobiilioperaatorite võrke läbiv andmesideliiklus 2030. aastaks võrreldes 2010. aastaga kümme tuhat korda.

„Tarbitavaid internetimahte tõstab aina kasvav kõrgekvaliteedilise videosisu vaatamine ning miljonid meie ümber võrku lülitatud seadmed ja sensorid, mis vajavad ülistabiilset ja superkiiret internetiühendust,“ põhjendas Kristensson, miks järgmise põlvkonna tehnoloogia arendamine on hädavajalik. 

Tele2 tegevjuhi Argo Virkebau sõnul võimaldab näidatud 5G tehnoloogia senisega võrreldes kümneid kordi suuremaid internetikiirusi ja -mahte ning lühemat reageerimisaega.

Gigasammas rekordite näitamiseks

“Ületasime täna 5G demonstratsiooni käigus seni Teliale ja Ericssonile kuulunud Eesti mobiilse interneti kiirusrekordi rohkem kui neljakordselt,” ütles Virkebau, kes avas Telliskivi loomelinnakus ka Gigasamba ehk ausamba mobiilsele internetile. Sambale on mõõdupuuna peale kantud kõigi Eesti operaatorite viimased interneti kiirusrekordid.

„Kutsun konkurente üles püstitatud rekordit üle tegema, et Eestist saaks maailma kiireima mobiilse internetiga riik,“ esitas Virkebau väljakutse teistele mobiilioperaatoritele ja lisas, et järgmised rekordid on interneti ausambale teretulnud.

Ametlik kommertslahendus tuleb 2020

5G nõuded ehk rahvusvaheline standard formuleeritakse tõenäoliselt 2019. aastal ja kinnitatakse lõplikult 2020. aastal, võimaldades hakata tootma 5G tehnoloogiat ja seda toetavaid seadmeid kommertskasutuseks. Täna ennustatakse, et 5G ühenduse reaalne kasutuskiirus saab olema 1-10 Gbit/s ning reageerimisaeg ehk viide on vähem kui 1 millisekund.

Tele2 alustab oma võrgu 5G-valmiduse väljaehitamist juba järgmisel aastal. “Hakkame juba 2017. aastal oma tugijaamadesse lisama 5G-võimelisi Nokia tarnitud seadmeid ning eestlasteni peaks uus mobiilsidegeneratsioon jõudma järgmise kolme-nelja aastaga,” prognoosis Virkebau ja lubas, et uus tehnoloogia ei muuda mobiilsideteenust kliendi jaoks kallimaks.

Lootus tehased Euroopasse tagasi saada

"Ma ise loodan, et 5Gst saab tehnoloogia,  mis aitab tehaseid Euroopasse tagasi tuua, sest 5G teeb võimalikuks robotite omavahelise suhtlemise," selgitas Virkebau.

Tallinnas Telliskivi loomelinnakus toimunud demonstratsiooni käigus esitlesid Tele2 Eesti ja Nokia 5G standardieelset lahendust, mis koosnes tugijaama ja lõpptarbija seadme prototüübist. Testi käigus mõõdeti allalaadimiskiirust 360 kraadise RAW- ehk ülikvaliteetse töötlemata videopildi edastamise ajal üle õhu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052