Autor: Aali Lilleorg • 19. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusvaheliselt informaatikaolümpiaadilt said Eesti noored 2 medalit

Foto: TÜ teaduskool
Sel nädalal Kaasanis toimunud informaatikaolümpiaadil said Tartu kesklinna kooli 9. klassi õpilane Toomas Tennisberg hõbemedali ja Tallinna reaalkooli 12. klassi õpilane Oliver Nisumaa pronksmedali.

Võistlusest võtsid osa 80 riigi esindajad, kokku 308 õpilast. Igast riigist võis võistlusel osaleda kuni neli õpilast, aga mõned võistkonnad olid kohal osalise koosseisuga. Eesti võistkonda kuulusid lisaks medalisaajatele veel Tallinna reaalkooli õpilased Kristjan Kongas ja Andres Unt.

Rahvusvaheline olümpiaad toimus kahes voorus ja kummalgi võistluspäeval pidid õpilased kirjutama programmid kolme žürii poolt ette valmistatud ülesande lahendamiseks.

Rasked ülesanded praktilisest elust

Eesti võistkonna juhendaja Ahto Truu sõnul olid ülesanded inspireeritud reaalsest elust, aga olümpiaadi jaoks natuke lihtsustatud. Näiteks oli tänavu esimesel päeval üheks ülesandeks kirjutada programm, mis aitab inseneril koostada antud osadest ameerika raudtee nii, et rongi kiirus ühelgi selle lõigul ohtlikult suureks ei läheks. Teise päeva kõige raskemas ülesandes oli vaja optimeerida võõra planeedi pildistamist nii, et kõik olulised objektid saaks üles võetud, aga Maale tagasi saadetava info maht oleks minimaalne.

„Ülesanded olid tänavu üsna rasked: erinevalt paarist eelmisest aastast ei saanud seekord keegi maksimumpunkte,“ ütles Truu. Kaksikvõidu viisid Hiinasse Ce Jin ja Zuofan Wu, kellele järgnesid Vladislav Makejev ja Mihhail Putilin Venemaalt. Eesti parimana teenis võistkonna noorim liige, Toomas Tennisberg kahe päeva kokkuvõttes 331 punkti ja hõbemedali. Talle järgnes Oliver Nisumaa 291 punkti ja pronksmedaliga.

Eesti õpilasi saatsid võistkonna juhendajatena Guardtime AS tarkvaraarhitekt Ahto Truu ja Tartu ülikooli üliõpilane Oliver-Matis Lill. 28. rahvusvaheline informaatikaolümpiaad toimus tänavu 12.–19. augustini Venemaal Kaasanis ja seda korraldas Kaasani riiklik ülikool.

Koju jõuab Eesti koondis reede (19.08) õhtul kell 19.50 maanduva Moskva-Tallinn lennukiga. Eesti õpilaste lähetamist rahvusvahelistele võistlustele rahastab haridus- ja teadusministeerium ning korraldab TÜ teaduskool.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052